Reţetă: Cuş – cuş, cous cous sau cuşcuş cu legume

Am scris în titlu trei forme ale denumirii, deoarece fiecare are obiceiul de a scrie diferit. Eu prefer “cuşcuş”, aşa cum se aude.

Cuşcuşul este un aliment care arată ca boabele de orez, însă este un preparat din gris, apă  şi făină de grâu. Mai poate fi preparat din grâu dur, sau semolina, din orz sau, cum se făcea mai demult, din mei. În unele ţări, se face chiar din orez sau făină de porumb. Mai demult, cuşcuşul se făcea cu mâna, însă acum, cam tot este mecanizat.

La noi în ţară, în supermarket-uri găsim cuşcuş din făină albă de grâu. Însă ce îl deosebeşte de celelalte paste făinoase este procesul de uscare lentă, sub 60 de grade, care îi păstrează proprietăţile.

Se prepară uşor şi este foarte gustos. Poate fi consumat şi fără garnitură, în perioadele de post.

Pentru 4 porţii, aveţi nevoie de:

În poză vedeţi şi roşia, dar m-am răzgândit până la urmă în privinţa ei. Se toacă mărunt ceapa şi ardeiul, iar morcovul se dă pe răzătoare.

Se pun apoi la călit împreună, în ulei încins, timp de 10 minute. Separat, se pune la fiert apa pentru cuşcuş, cam 1 l, cu vegeta. După ce s-au călit legumele, puneţi puţină apă peste ele  (cam un pahar mic), să se pătrundă.

Puteţi pune chiar apă cu vegeta, de la cuşcuş. Când fierbe apa pentru cuşcuş, îl turnaţi acolo şi îl lăsaţi să fiarbă conform instrucţiunilor, amestecând din când în când. La mine a fost 6 minute. După ce a scăzut apa de pe legume, strecuraţi cuşcuşul şi îl puneţi peste, în tigaie. Lăsaţi pe foc încă puţin şi gata.

Poate fi servit simplu sau cu tocăniţe. Noi am servit cu tocăniţă de porc şi castraveţi muraţi.

2 Comments

  • Până absoarbe cuşcuşul apa, se spală nişte roşii, ceapă verde, pătrunjel, eventual şi usturoi şi se taie ca pentru salată. Când cuşcuşul a înghiţit toată apa şi e destul de moale, se adaugă legumele, sare, piper şi ulei de măsline. Eu îl mai las câteva minute să se pătrundă de arome şi apoi e numai bun de servit. Opţional, se poate adăuga zeamă de lămâie dacă vă place mai răcoritor/ acrişor.

  • Pingback: Osso bucco milanez / mâncare din rasol de viţel | MameBune.ro

Leave a Reply