Gomboţi sau găluşte cu prune

Eu sunt genul de persoană căreia, dacă nu-i iese ceva, a doua oară nu prea mai încearcă. Aşa am păţit şi cu gomboţii. Prima oară mi-au ieşit prea tari, a doua oară mi s-au cam spart şi, de ceva vreme nici n-am mai încercat. Acum însă, după vreun an de-atunci, că am mai multă experienţă în a găti, am zis să mai încerc, mai ales că e sezonul prunelor. Şi mi-am dat seama unde am greşit atunci când nu mi-au ieşit. Am să vă spun pe parcurs, să nu faceţi şi voi aceleaşi greşeli. De data asta mi-au ieşit perfecţi: moi şi fragezi.

Aveţi nevoie de:

  • 700 g cartofi
  • 2 ouă
  • cam 12 linguri de făină
  • prune
  • jumătate de linguriţă de sare
  • cam 200 g pesmet
  • 50 g unt sau ulei
  • 4 linguri de zahăr
  • scorţişoară
Mai întâi curăţăm cartofii şi îi punem la fiert. Cartofii se pot pune la fiert şi cu tot cu coajă, dacă doriţi. Cand sunt bine fierţi, se scurge apa şi se lasă puţin să se răcească.
Între timp tăiem sau rupem prunele în jumătate, scoatem sâmburii, după care presărăm zahăr şi puţină scorţişoară pe fiecare.
Zdrobim apoi cartofii.
Eu am folosit blenderul, deoarece ajută, în cazul de faţă, aluatul legându-se mai bine astfel.
Se pun apoi cele două ouă întregi, sarea, şi făina. Ouăle sunt importante aici, deoarece ţin aluatul legat şi nu se sparg găluştele la fierbere. Se frământă aluatul cu mâna rapid, şi nu prea mult. Ceea ce am greşit eu data trecută a fost că am pus prea multă făină.
Aluatul trebuie să rămână moale şi lipicios, dar să se desprindă de pe pereţii vasului.
Gomboţii se fac în palmă, cu mâinile mereu umede. Luaţi o cantitate de aluat în mână, puneţi jumătetea de prună la mijloc şi o înveliţi, astfel încât să se formeze o bilă. Am âncercat şi cu mâinile cu făină, dar nu am reuşit, deoarece aluatul se lipea de mâini şi nu mai puteam lucra cu el. Am văzut că alţii lucrează cu aluatul pe masă, dar mie nu-mi reuşeşte şi nici nu recomand, având în vedere cât e de lipicios.
Pregătiţi toţi gomboţii dinainte şi puneţi apa la fiert între timp. Aşezaţi-i pe o farfurie mare presărată cu făină, ca să fie pregătiţi pe când începe apa să fiarbă.
Puteţi apoi să puneţi untul la topit într-o tigaie, şi când începe să se încingă, adăugaţi pesmetul şi amestecaţi. Lăsaţi cam un minut pe foc, după care adăugaţi zahărul, puţină scorţişoară, amestecaţi şi opriţi focul.
Găluştele se pun la fiert în apa care fierbe, dar nu clocoteşte. Dacă clocoteşte, e forte posibil să se spargă găluştele. Îi lăsaţi la fiert cam 5, 8 minute, până se ridică la suprafaţă. Apoi luaţi cam câte 3 gomboţi şi îi treceţi prin pesmetul cu zahăr şi scorţişoară. Îi aşezaţi pe farfurie şi gata.
Ca să îi păstraţi fragezi şi să nu se întărească, trageţi peste ei o folie.
Poftă Bună! 🙂

2 Comments

Leave a Reply