July 27, 2021

Prima zi de grădiniţă – încă un pas spre independenţă

Fiind la o grădiniţă privată, copiii mei, de azi şi-au început activitatea. Emoţiile lor însă nu le-au depăşit pe ale mele. 🙂

Am mai trecut prin aşa ceva în urmă cu doi ani, când fiică-mea a mers pentru prima dată la grădiniţă. Ea, fiind o fire mai independentă, s-a integrat foarte bine şi nu a schiţat nimic când am plecat de lângă ea. Toţi ceilalţi copilaşi plângeau după mămici, doar a mea, foarte veselă, s-a pus la măsuţa de colorat şi n-avea nici o treabă. Eu, în schimb, plângeam odată cu copiii: “ce va face ea atâta timp fără mine?” “cine va umbla după ea să mănânce?” etc. Dar după-masa, când am mers după ea, am aflat că a fost extraordinar de cuminte, a mâncat singură (deşi acasă nu voia), s-a cerut la toaletă şi a dormit (deşi acasă întotdeauna protesta).

Acum i-a venit rândul şi celui mic să se dezlipească puţin de mama şi să facă un pas înspre societate. Şi nu a fost deloc uşor (cel puţin pentru mine). El e băiatul mamei (cred că mamele de băieţi cunosc sentimentul), şi cu greu mi-am stăpânit lacrimile când am plecat de lângă el. Bineînţeles că l-am mai lăsat singur, dar întotdeauna era acasă, în mediul lui şi cu o bonă pe care o ştia de micuţ. Am avut puţin noroc cu soră-sa, care acum e la grupa mare şi cu care va sta primele zile, dar şi după ce va fi mutat în grupa mică, la ora de somn, vor dormi unul lângă celălalt.

Grădiniţa e un pas care trebuie făcut, oricât de greu e la început. Scopul grădiniţei, practic, e încadrarea în societate, dar şi faptul că cel mic trebuie să respecte un anumit program. Acum se pun bazele educaţiei, şi e foarte important pentru cei mici să frecventeze o grădiniţă bună. Tot acum, copilul vede că poate (fie că vrea, fie că nu) să stea şi fără mami. Aşa cum a învăţat că poate merge singur, că poate mânca singur, că se poate îmbrăca singur etc. E încă un pas spre independenţa de care el are nevoie pentru a se putea descurca în viaţă.

Sfatul meu pentru părinţi e, dacă copilul merge la o grădiniţă cu program prelungit, să-l lase din prima zi până după-masa. Că dacă la început îl ia acasă la ora 12, cel mic va şti că şi varianta asta e posibilă, şi va fi mai greu după aceea, dacă doriţi să-l lăsaţi la program prelungit.

Sper că va fi un an cu mai puţine răceli, şi nu va fi, ca anii trecuţi, o săptămână, două la grădi şi zece zile acasă. Şi, apropo de asta, încă un sfat pentru părinţi: înainte de a începe grădiniţa, faceţi-le o cură cu echinaceea, pentru imunitate. Soţul meu a luat de la Plafar ceva sirop şi le place foarte mult. Mai sunt şi alte tipuri de siropuri pentru creşterea imunităţii la copii, pe care le găsiţi în farmacii.

Leave a Reply