Castelul Peleş din Sinaia

Fiind în trecere prin Sinaia, am zis să intrăm, dacă tot suntem pe zonă, să vedem renumitul castel Peleş.

Şi nu regret deloc, pentru că a fost unul din cele mai frumoase lucruri pe care le-am văzut în viaţa mea. Am ales tura scurtă, de 45 de minute, în care vizitezi doar parterul, din cauză că eram presaţi de timp. Mai este şi tură de 2 ore, în care poţi vedea şi etajele, pe care o vom face cu cea mai apropiată ocazie.

Eu am rămas profund impresionată de ce-am văzut. Mai ales când ne-a spus ghidul că a fost primul castel din Europa cu încălzire centrală şi cu electricitate, având şi un sistem de aspirare a prafului, încă din 1901. Ce ziceţi de asta? Şi-acum am ajuns ca Europa să facă mişto de noi şi să ne dea ordine cum să ne administrăm şi ce să facem. Au uitat că le-am dat clasă cândva.

Castelul Peleş a fost construit la iniţiativa primului rege al României, Carol I, în anul 1874.

Atât castelul, cât şi ce este în interior, de la mobilă, statui, statuete, arme şi multe alte decoraţiuni te lasă mut de uimire. Mie mi-au dat lacrimile la vederea atâtor frumuseţi, create de mii de artişti talentaţi. E o muncă incredibilă şi minuţioasă acolo, care nu poate decât să te impresioneze.

Nu pot să nu scriu câteva cuvinte şi despre regii României.

Sub conducerea lui Carol I, România şi-a câştigat, la 1878, independenţa de stat, proclamându-se Regat la 26 martie 1881. Au urmat 66 de ani în care a fost construit statul român modern, ţara noastră câştigându-şi locul meritat în familia naţiunilor Europei. După regele Carol I  a urmat Ferdinand I, Carol al II-lea şi Mihai I, fiul lui Carol al II – le, care s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul legitim al Regelui Carol al II-lea si al Reginei-mama Elena.

Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurarii autoritatilor comuniste. În cele din urma, a fost obligat să abdice, la 30 decembrie 1947, sub ameninţarea uciderii, în caz de refuz, a 1000 de tineri deţinuti de comunişti.

Castelul Peleş este acum proprietatea Maiestăţii Sale, Regele Mihai I al României şi instituţie publică administrată de Statul român, sub egida Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

 

6 Comments

 • Candva.,..Bine punctat…

 • Nu noi am dat clasa Europei…austriecii! Nu noi am proiectat, platit si construit acest castel…imi pare rau…dar asta este…noi am construit ceea ce e in oltenia…din pacate!!!

  • Iasmina – Romania
   Iasmina

   Tina, a fost construit pe teritoriul tarii noastre de catre primul rege al Romaniei.

   • Iasmina, eu inteleg ca vrei sa le dai romanilor un strop de mandrie, insa nu e contruit de noi iar primul rege al Romaniei nu a fost Roman! Nu a facut nici studiile in Romania si cred ca niciunul dintre urmasii lui nu au facut scoala in Romania. Iar faptul ca e pe teritoriul tarii noastre nu e aportul nostru, omul si-a costruit o casa ca ceea in care a trait ca sa se simta ca acasa dar fara sa aiba de-a face cu noi ca romani… De cand ceva facut pe teritoriul tarii este ceva ce poate fi considerat ca apartinand romanilor si ca da clasa altora? Dar sunt de acord Pelesul e frumos insa e mult prea mult spus ca am at clasa!!!

    • Iasmina – Romania
     Iasmina

     Tina, Carol I a fost cel care a obţinut independenţa României. Cum poţi să spui că nu a avut de-a face cu noi, românii????? Tot el a redresat economia ţării, iar acum, Castelul Peleş, de care şi tu ar trebui să fii mândră, este unul dintre cele mai vizitate atracţii turistice din România şi aduce bani statului. Şi ce dacă nu a fost român? Nici Ceauşescu, nici Iliescu, nici Băsescu nu au fost/sunt români. Poate următorul preşedinte va fi… să sperăm.

 • Iasmina – Romania
  Iasmina

  O parte din Castelul Peleș a fost făcută cu tăblițe și monede dacice din aur, descoperite la Sinaia, pe care, se spune, Carol I le-a topit, înlocuindu-le cu replici de plumb.

Leave a Reply