Oare când vom avea şi noi taxiuri?

“Păi,  noi avem taxiuri!”, o să-mi spuneţi. Ei bine, după mine, ce avem noi acum sunt, din păcate, nişte maşini jegoase cu şoferi nesimţiţi, care costă foarte scump.

Normal că mai sunt şi mici excepţii, am cunoscut şi taximetrişti politicoşi, în a căror maşină mirosea frumos, dar atât de puţini, încât pot să-i număr pe degete.

Haideţi să vă spun eu cum ar trebui să fie o companie de taxi de care aş putea fi mulţumită. Nu cer prea mult, credeţi-mă:

 • maşina să fie curată pe interior
 • şoferul să fie spălat şi să nu miroase a transpiraţie
 • să fie politicos şi să vorbească frumos
 • să aibă aer condiţionat
 • să aibă centuri de siguranţă şi, eventual, dacă e nevoie, scaun de copil
 • să nu te plimbe tot oraşul, dacă tu nu eşti de acolo, când tu trebuia să mergi doar 3 km

Ar mai fi şi altele, dar, deocamdată, atât ar fi de-ajuns.

Eu circulam destul de des cu taxiul, până am dat de unul care l-a făcut pe soţul meu să ia o maşină şi să mi-o dea în primire. V-am povestit aici despre asta. De atunci, mai mergem cu texiul doar în anumite situaţii, cum a fost când am mers în Bucureşti cu trenul. Aici mi s-a dovedit că, dacă eu credeam că mai rău nu se poate, m-am înşelat.

Ieşisem de la un concert la care au fost mii de persoane şi, la ora 12 noaptea, fiind la vreo 6 km de hotel, am hotărât să luăm, bineînţeles, un taxi. În staţie stătea un taximetrist care părea că te invită să mergi cu el. L-am întrebat dacă e liber.

 – Da. Până unde mergeţi?

Îi spunem numele hotelului şi strada.

 – A, numai până acolo? Nu vă duc!

Puţin şocaţi, aşteptăm să mai vină şi alte taxiuri în staţie. Între timp, vine un grup de tineri la şoferul de mai sus şi se întâmplă aceeaşi chestie.

 – Pentru 50 de lei vă duc. Le spune flegmatic domnul taximetrist. (cursa respectivă costa cam 11 lei).

Soţul meu se enervează şi sună la compania de care aparţinea respectivul, să le spună cu ce se ocupă şi cum refuză clienţii. Dar… vorbeşte dacă ai cu cine – nu răspundea nimeni.

Am luat-o pe jos înspre destinaţie, iar de pe drum am sunat la vreo 4 companii de taxi – la nici una nu a răspuns nimeni. Probabil toate erau ocupate. Mai mergem ce mergem şi vedem un taxi gol oprit. SOţul merge şi îl întreabă dacă e liber. Acelaşi răspuns: “Da. Până unde mergeţi?” Al meu îi spune destinaţia, iar taximetristul, batjocoritor:

– Până acolo nu vă duc.

 – Îţi dau 20 de lei. zice soţul. (repet, cursa ar fi costat cam 11 lei).

 – Nu vă duc pentru atât!

 – 30!

 – Bine, urcaţi!

Am urcat, ce să facem, că după o zi de stat în picioare, în soare, la concert, numai de o oră jumate de mers pe jos n-aveam nevoie.

 – Vai, se plânge taximetristul! Ce zi proastă am avut azi! Pe lângă că mi s-a stricat GPS – ul azi – dimineaţă, mi s-a mai ars şi lampa acu ceva vreme.

     Mi-am muşcat limba, că-mi venea să-l întreb de ce se miră? Nu ştie că fiecare primeşte exact ce merită, iar Dumnezeu nu bate cu bâta, vorba aia.

Cât de nesimţit să fii şi ce tupeu jegos poţi avea să profiţi de oameni în anumite situaţii, doar ca să-ţi pice ţie bani nemunciţi? Credeţi că un om care face rahaturi de-astea are parte de lucruri bune în viaţă? Poate dacă respectivii taximetrişti nu stăteau jumătate de oră să le pice vreun fraier, şi ar fi luat în timpul ăla vreo 3, 4 comenzi, ar fi făcut mai mulţi bani şi ar fi putut să se şi bucure de ei.

Să nu mai vorbesc de jegul de 3 degete din taxiurile îmbâcsite şi de mirosul de transpiraţie care-ţi strâmbă nasul. Iar între timp, trebuie să-ţi spui şi rugăciunile, că nu se ştie dacă ajungi teafăr la destinaţie, la cât de buni şoferi sunt unii.

Dar asta e. Până când pretenţiile românilor nu cresc, atunci când scot banul din buzunar, nici condiţiile nu vor fi mai bune.

sursa foto

7 Comments

 • bolocrabm
  cotos

  Eu nu am mai fost cu taxi de cel putin 2 ani de zile..Si nici nu cred ca voi apela la ei prea curand..Sunt niste nesimtiti majoritatea..Se cred sefii strazilor, fac ce vreau ei prin trafic..Vb urat..Sunt jegosi..Vai si cate ar mai fi de spus…

 • Iasmina – Romania
  Iasmina

  Din păcate, într-adevăr, asta e imaginea pe care singuri şi-au creat-o….

 • perfect de acord cu dv,fiecare va primi ceea ce merita….sper din toata inima sa primiti un raspuns pozitiv din partea subconstientului ,conform Legii Atractiei…v-as intreba totusi cati ani de taximetrie aveti de va dati cu parerea cat costa o cursa sau poate lucrati la metrologie…camataria si schimbul valutar este o munca cinctita?…sau o ocupatie biblica?

  • Iasmina – Romania
   Iasmina

   Nu lucrez nici la metrologie, nici la cămătărie, nici la schimb valutar. Sunt un simplu client și am dreptul să-mi spun părerea. Dar dvs., domnule Otto Bone, care sunteți taximetrist, atunci când m-ați înjurat că am vrut să-mi duc fetița la medic cu centură de siguranță, chiar dacă am cerut asta prin telefon când am comandat taxi, cât de “biblic” ați fost? Ce v-a spus conștiința când ați țipat la mine de față cu copilul, care nu a putut să uite un an de zile? Sau poate ar trebui să-mi pară rău că n-am depus plângere? Oricum ar fi, eu una am conștiința împăcată, și nu vă port ură, chiar dacă m-ați făcut “țărancă proastă”, fără să vă jignesc măcar cu o vorbă.

 • trebiuie sa recunosc ca sunteti mai tare decat Petre Ispirescu in ceea ce priveste basmul.Daca insistati chiar am sa reactionez la povestea cu mine ,demontandu-va basmul pas cu pas.si eu ca si dv am dreptul sa-mi spun parerea mai ales ca lucrez in domeniu.,si nu am facut-o decat strict la ceea ce a-ti spus,,nimeni de pe lumea asta nu poate sa faca pe cineva taran el se naste asa si eventual cineva constata.

  • Iasmina – Romania
   Iasmina

   Mulțumesc pentru constatare. Poate chiar sunt țărancă. Ce-i drept, am copilărit la țară. Poate și atunci trebuia să mulțumesc, nu să mă supăr.

 • Eh… cand se mai intample sa refuze cursa, ca-i prea scurta, ca-i nu stiu cum, luat indicativul si facut plangere la politie! Amenda e intre pana in 500 lei parca. Erati doi. Puteati sa-l “dovediti” usor.

  Plus alte incalcari pt care mai ar fi luat amenzi. Au o gramada de obligatii, dar lumea nu stie de ele: http://consilierjuridic.com/104/ce-drepturi-avem-ca-si-clienti-de-taxi-2.html

  Daca ar fi si s-ar face plangeri mai des, sa vezi cum s-ar civiliza!

Leave a Reply