Să ne deschidem ochii…!

Noi, românii, ne-am ales un imn care ne caracterizează perfect: “Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte!”. Însă, sincer, nu ştiu când şi dacă se vor trezi românaşii noştri odată, sau, şi dacă vor deschide ochii să vadă ce se întâmplă, nu ştiu dacă vor face ceva…

Mă doare sufletul când aud în stânga şi-n dreapta: “De ce să se schimbe lucrurile? Poate va fi şi mai rău. Ce, şi ăia dinainte au furat şi vor fura şi următorii.” Lor li se pare ceva firesc ca cineva să le bage mâna în buzunar şi să le ia banii munciţi. De ce?, mă întreb. Poate pentru că şi ei, dacă ar fi acolo, ar face la fel. Asta e singura explicaţie care-mi vine în minte.

Chiar atât de orbi să fie unii? Chiar nu-şi dau seama ce e bine şi ce e rău? Că doar au învăţat din primii ani de viaţă. Chiar nu pot vedea bestia umană ce se ascunde în spatele unui chip? Chiar cred că îi reprezintă nesimţirea, mârlănia, hoţia? Le place să trăiască de azi pe mâine sau le creşte adrenalina trăind cu nesiguranţa zilei de mâine?

Cândva am fost un popor demn, mândru şi cu coloană vertebrală. De ce am ajuns să fim chiori şi strâmbi? Oare până când? Poate mă lămureşte cineva şi pe mine.

8 Comments

 • bolocrabm
  cotos

  Eu sunt curios cand am fost noi un popor si demn??? Am intors armele de 2 ori, am acceptat sa fim calcati in picioare secole intregei de turic, unguri, polonezi etc…Nu am fost, si nu cred ca in curand vom deveni mai breji..

 • tzurca
  Gicu

  O, Doamne! Asta e o mostra de a judeca lumea cu unitatea de masura galeata. Galeata cu maghiari, galeata cu romani. Galeata cu blonde, galeata cu ardeleni. Si asa mai departe. Nu vi se pare cam superficial sa spuneti despre un popor ceea ce spuneti omitand numele de referinta in stiinta, cultura, arta si in tot ce inseamna progres? Nu la noi s-au ars pisicile pe rug, nu la noi s-au mancat oamenii intre ei, nu noi am increstinat cu sabia civilizatii, nu la noi s-a trait in promiscuitate, nu noi am fost criminalii si jefuitorii de temut ai Europei. Pot continua.
  A fi roman este o simtire, nu o mostenire.

 • tzurca
  Gicu

  Nu exista o strategie in directia educarii copiilor, tinerilor, adultilor pentru respect a ceea ce inseamna mandria apartinerii unei natii si, mai mult, unei natiuni care au dat omenirii personalitati ce-au contribuit la zestrea mondiala.
  In ultimii 20 de ani invatamantul a fost lovit la baza iar acum se culeg roadele. Concomitent, cultura este sabotata la foc automat. Urmeaza societatea civila si ca sa fiu inteles clar, explic pe intelesul general: cetatenii din intreaga lume – democrata – au dreptul de a se coagula in jurul unei idei, unui tel, unui obiectiv si a infiinta cluburi, asociatii, fundatii non-guvernamentale, apolitice, non-profit, urmand a se finanta fiecare dupa puterile lor, cotizatii, sponsorizari si (URA!) declaratia 230 de directionare a 2% din impozitul pe profit.
  O societate civila compacta, cu obiective, bazata pe voluntariat, cu mijloacele de azi de dispersie a informatiei si atitudinii este o societate greu de pacalit si de manevrat.
  Guvernul fermecat n-a avut de facut decat doi pasi hotaritori: 1.cultele si cultura in aceeasi oala si 2. cei 2% se pot directiona si inspre “biserica”.
  Sunt sigur ca daca as dezvolta subiectul mai departe, as desconsidera inteligenta si capacitatea de deductie a cititorilor acestui site.
  Cand unui copil ii faci cunostinta cu “Fata babei si fata mosului” la varsta potrivita si mai ai grija sa-si insuseasca morala, fii sigur ca nu va purta cruce de 100 de grame de aur la gat, cand va fi adult.
  Si va vota. Bine.

 • Iasmina – Romania
  Iasmina

  Probabil ai dreptate, Gicu. Dar mai demult nu s-a făcut atâta şcoală, şi românilor, când li s-a impus zeciuiala (adică să dea 10% din profit către stat), s-au răsculat.

 • tzurca
  Gicu

  Zeciuiala a fost un impozit anual egal cu a zecea parte din produsele obținute prin muncă proprie, care trebuia predat cuiva (sinonim: dijmă).

  În Evul Mediu, în Transilvania, această dijmă plătită Bisericii catolice de către țăranii liberi, iobagi, târgoveți și micii nobili purta denumirea de “decima”.

  In zonele limitrofe, cum e Maramuresul, interesul imperiului fiind de a atrage oamenii in acele zone, legandu-i de pamant, implicit pentru a apara granitele imperiului, dijma n-a fost impusa, nu s-a cerut, au existat scutiri.

  Strategie imperiala.

  Rasculatii au avut alte motive, dar nu asta este subiectul nostru, desi putem spune in treacat ca Gyorgy Doja este numele a o gramada de strazi in Ungaria 😉

 • Iasmina – Romania
  Iasmina

  Gicu, zeciuiala a fost una din cauzele principale ale rascoalei de la 1784, condusa de Horea, Closca si Crisan. Si normal ca are legatura cu subiectul, din moment ce vorbeam despre romani, conducatorii lor si limita de suportabilitate. Atunci, romanii s-au rasculat pentru zeciuiala. Acum dam statului cel putin un sfert din cat producem, si stam cu mainile in san. Atunci, in urma rascoalei, motii au fost dezlegati de glie, si-au castigat dreptul la invatatura si multe altele.

Leave a Reply