Fimoza şi instinctul de mamă

Zilele trecute eram “dată peste cap”  foarte tare din cauză că, la insistenţele unor persoane, am hotărât să-mi duc băieţelul la un medic chirurg, deoarece, ca majoritatea băieţeilor, cică sufeferă de fimoză. Pentru cine nu ştie, fimoza este o afecțiune medicală ce împiedică retragerea completă a prepuțului la baza glandului la băieți. Mai pe şleau, nu i se “belea” complet puţa.

Doctorul, după ce a aruncat un ochi, fără ca măcar să pună mâna, mă programează, spunând că trebuie “operat”. “Cum, zic eu, necesită intervenţie chirurgicală?”. “Da. O să-l adormim, nu vă faceţi probleme.” Şi iese din cabinet, fără să mai apuc să-i pun întrebările pe care le aveam în minte.

Mă programase peste o săptămână, timp în care inima mi-a fost cât un purice. Am întrebat mai multă lume, fiecare având păreri diferite, dar, în general, lumea mă sfătuia să nu fac nimic, dacă nu e inflamat sau dacă nu e infectat. Majoritatea mămicilor care au trecut cu copilul pe la medic cu aşa – zisă “fimoză”, iar copilul a suferit o intervenţie, spuneau că băieţeii sufereau destul de mult după, îi ustura foarte tare când urinau, refuzau să o facă,  şi chiar au rămas traumatizaţi.

Azi dimineaţă, pregătindu-l pe cel să-l duc la programare, instinctul îmi spunea din ce în ce mai tare să nu o fac. Şi, ca să fiu, totuşi cu inima împăcată că va fi bine, intru încă odată pe net, să mă uit pe forumuri, sau să găsesc articole, ca să mă liniştesc şi să fiu convinsă că fac bine. Dar, sincer, nu prea am găsit ce căutam.

În schimb, am găsit un articol care m-a făcut să iau decizia de a suna la clinică să anulez programarea. Articolul îl puteţi citi aici.

Dr. Adrian Surd, medic specialist chirurgie pediatrică la Clinica Chiurgie Pediatrică din Cluj-Napoca spune că “mulţi părinţi se tem că dacă penisul baieţelului lor nu se decalotează, acesta va face infectii.

Această teamă provine din dezimformarea data de către medicii lor şi din grija pentru lipsa de igienă. În primul rand, parinţii trebuie să ştie că nu este deloc necesar sa toaleteze zona aflata sub prepuţ. Smegma produsă nu este decât o colectie de celule epiteliale moarte, nefiind dăunătoare şi nefavorizând cresterea bacteriilor. Încercarea de a toaleta prepuţul unui băieţel prepubertar este echivalentul toaletării vaginului unei fetite!!!! Este totalmente fără beneficii, dimpotrivă, este dăunător. Decalotarea prematură permite inocularea de germeni dăunători, perturbă flora naturală, creează ţesut cicatricial, fibros, deteriorează structurile implicate şi poate duce la complicaţii pe termen lung. În al doilea rand, părinţii trebuie să ştie că decalotarea glandului nu reprezintă o funcţie necesară în copilărie.”

Medicul ne mai spune:

 • nu va grabiti sa decalotati glandul penian al baietelului dumneavoastra.Daca ati facut-o pentru ca v-au recomandat medicii sau prietenii atunci nu renuntati la decalotare acum.Fisurile tegumentare s-au produs deja si fibroza s-a accentuat. Dacă nu continuaţii decalotarea, atunci se va produce asa numita Fimoză cicatricială care mai devreme sau mai târziu va trebui operată. S-ar putea ca băieţelul să nu mai accepte decalotarea din pricina durerii. Nu-l mai necăjiţi şi consultaţi un chirurg pediatru;
 • trebuie sa constientizati ca mai devreme sau mai tarziu glandul se va decalota;
 • exista baietei cu hipertrofie de preput (preput marit) in care stagneaza urina inainte de a fi eliminata , favorizand infectiile.Aceasta conditie e posibil sa necesite interventie chirurgicala!!!
 • daca baieteii prezinta inflamatii frecvente ale preputului si al glandului, asa zisele balano-postite, fara ca decalotarea sa fi avut loc , s-ar putea de asemenea sa fie nevoie de interventie chirurgicala.
 • exista baietei cu hipertrofie de preput (preput marit) in care stagneaza urina inainte de a fi eliminata , favorizand infectiile.Aceasta conditie e posibil sa necesite interventie chirurgicala!!!
 • daca baieteii prezinta inflamatii frecvente ale preputului si al glandului, asa zisele balano-postite, fara ca decalotarea sa fi avut loc , s-ar putea de asemenea sa fie nevoie de interventie chirurgicala.

Îi mulţumesc acestui medic şi sugerez tuturor mamelor să acţioneze întotdeauna cum le dictează instinctul matern. Aici, mie mi-a spus că dacă Dumnezeu i-a făcut aşa pe băieţei, înseamnă că aşa trebuie să-i lăsăm.

5 Replies to “Fimoza şi instinctul de mamă”

 1. In final stimata mama. nu ati mai fost cu baiatul la operatie … Cati ani are daca nu sunt indiscreta ? Lui in erectie i se poate decaota penisul … Daca da, atunci nu va faceti griji

 2. Eu sunt barbat si nu am fost decaltotat de parinti. Acest lucru se produce natural la varsta pubertatii. Fimoza nu exista la copii, este o afectiune specifica adultilor. Impreuna cu sotia am decis sa nu traumatizam copilul inutil si sa evitam riscurile si complicatiile unei interventii dure, doar pentru a grabi un proces care in mod natural are loc la inceputul adolescentei.

 3. Buna ziua!am un baietel de 4luni si doresc sa fie vazut de o persoana specializa,dar am vazut ca dumneavoastra sunteti din cluj.doresc o parere abiliatata deoarece pediatra doreste sa ne decaloteze copilul (lucru pe care noi nu-l dorim).ne puteti ajuta cu i recomandare?
  Va multumesc

Leave a Reply Cancel reply