Cunoaşterea de sine şi încrederea în forţele proprii

Cunoaşterea de sine merge mână în mână cu încrederea în forţele proprii. Nu poţi avea încredere în tine dacă nu te cunoşti. Dar ca să ajungi să te cunoşti, trebuie să fii  sincer cu tine.

Noi, oamenii, avem plăcerea de a minţi şi de a fi minţiţi. De fiecare dată când ieşim din casă, ne punem o mască. De multe ori m-am întrebat oare cum ar fi lumea, dacă fiecare şi-ar arăta adevărata faţă. Şi aşa sunt puţini cei care îţi aruncă un zâmbet, fie el sincer sau fals.

Ca să ajungi să te cunoşti, trebuie să ajungi să-ţi vezi şi să-ţi accepţi şi defectele, nu doar calităţile. Fiecare dintre noi avem părţi bune şi rele. Trăim cu ele, fie că vrem, fie că nu. Iar părţile rele nu le putem ascunde sau masca la nesfârşit. Pentru că dacă încercăm să facem asta, la un moment dat, vor exploda.

Spunea cineva că ne naştem cu două animale în noi: unul bun şi unul rău. Va creşte şi se va dezvolta animalul care va fi hrănit şi îngrijit mai mult. Însă nu putem să-l hrănim doar pe unul, iar pe celălalt să-l ignorăm, deoarece se va revolta, va rupe lanţul, va evada şi va turba. Trebuie să hrănim constant şi animalul rău din noi, însă mai puţin decât pe cel bun, dar astfel încât să nu se observe. Astfel, cu timpul, el va deveni mai slab şi mai mic, iar cel bun va fi mai puternic şi mai mare.

Numai după ce ajungem să ne cunoaştem vom putea reuşi să credem în noi. Să credem că vom reuşi orice ne propunem şi că orice se poate realiza. Iar asta se va întâmpla numai după ce ne alungăm gândurile negative. Pentru că dacă mereu ne gândim că “nu se poate” sau “e prea târziu să…”, cu siguranţă că aşa va fi.

Întotdeauna când îţi stabileşti o ţintă, priveşte deja dincolo de ea, ca şi cum ai fi depăşit-o. Apoi, cu încredere în tine, ştiind cât de puternic eşti, vei reuşi să o atingi cu siguranţă.

6 Replies to “Cunoaşterea de sine şi încrederea în forţele proprii”

 1. Frumos scris…
  Cum ar fi lumea dacă fiecare şi-ar arăta adevărata faţă? ar fi războaie, ură şi un haos permanent… pentru că nu trăim într-o lume perfectă în care să domnească binele şi pentru că predomină răul şi oamenii răi.

 2. Cum ar fi lumea daca fiecare si-ar arata adevatara faţă? Ar fi o lume fara orgolii (acestea ar muri din faşă), fara minciuni, fara invidii si gelozii – sentimente care nu s-ar putea dezvolta si ar muri in faza incipienta, pentru ca traim intr-o lume perfecta in care ni s-a dat mai mult decat fratilor nostri: Cuvantul. Acest dar unii oameni l-au folosit pentru a cultiva minciuna, pentru a-si ascunde orgoliile, pentru a starni invidii.
  Traim intr-o lume in care predomina binele si oamenii buni.

  • Gicu, ceea ce spui tu este posibil doar într-o lume perfectă aşa cum a dat-o Dumnezeu la începuturi, ceea ce nu mai există şi nu va mai exista în zilele noastre.

   “Traim intr-o lume in care predomina binele si oamenii buni.” frumos spus, denotă o atitudine pozitivă. Poate ar trebui să închid şi eu ochii şi să spun: Traim intr-o lume in care predomina binele si oamenii buni… ce vis frumos!

   • Scuze pentru intarzierea raspunsului, am uitat ca am comentat articolul asta 🙂
    Atat timp cat ne declaram ca facuti dupa chipul si asemanarea Lui, n-avem cum sa fim altfel decat perfecti, buni.
    Atat timp cat declaram ca Lumea e facuta de Dumnezeu, n-are cum sa fie altfel decat perfecta.
    NOI, in aroganta noastra, credem ca avem dreptul sa judecam, sa categorisim.
    In capcana asta pica si cei mai fanatici credinciosi.

    Daca e sa vorbim din prisma evolutionismului, se schimba datele si argumentele :)) si banuiesc ca poate fi un alt subiect destul de generos pe care sa-l despicam la un foc de tabara.
    😉

 3. Pingback: Tu cum îţi controlezi furia? | MameBune.ro

 4. Pingback: Complexele: ce sunt şi cum scăpăm de ele | MameBune.ro

Leave a Reply Cancel reply