Nebunia căpuşelor. Cum putem scăpa de ele

Eu am avut căpuşă pe picior, în urmă cu vreo doi ani. Şi am observat că e căpuşă abia după câteva zile, timp în care mă tot scărpinam, crezând că m-a pişcat vreun ţânţar. Am observat că ceva nu e în regulă abia când am văzut că acolo e un punct negru, iar zona îmi era puţin umflată. Am scos-o punând spirt pe locul respectiv, şi cu ajutorul unui ac.
Căpuşe au fost dintotdeauna, de când lumea. Şi au fost la fel de periculoase ca acum. Se spune că unul din 300 de oameni se îmbolnăveşte de boala Lyme (o boală infecţioasă articulară, neurologică si cardiacă), sau un tip particular de menigoencefalită.
Sunt paraziţi hematofagi (se hrănesc cu sângele gazdelor) şi populează o singură gazdă timp de mai multa zile, dacă nu sunt îndepărtate.
Căpuşele trăiesc pe tegumentele mamiferelor (sau în blana lor), pe pielea păsărilor sau, mai rar, a reptilelor. De aici cad în iarbă şi le iau şi oamenii. Asta nu înseamnă că nu mai putem ieşi la iarbă verde, sau că nu ne mai lăsăm copiii să calce pe iarbă. Aşa ar trebui să nici nu mai ieşim din casă, dacă ne gândim la câte ni s-ar putea întâmpla.
Zilele astea am primit un mail, în care erau descrise câteva modalităţi de a scoate căpuşa din piele, indiferent de stadiul în care este căpuşa, ori doar o pată neagră, ori deja umflată de sange, ca un bob de fasole (căci îşi introduce capul cu totul în piele şi suge sângele până ajunge chiar de dimensiunea unui bob de fasole):
   1.   Dacă s-a prins o căpusă şi ai în casă untură, acoper-o complet cu untura solidă şi după două-trei minute se desprinde (ea se sufocă, untura nu permite nici un strop de aer şi căpuşa scoate capul din piele);
dacă nu s-a desprins încă,  pui untură din nou.
   2.   Dacă ai tinctură de iod, îmbibi foarte bine un tampon de vată în tinctură şi ţii pe căpuşă câteva minute (3-4) şi ea se va desprinde. Eventual mai picuri câţiva stropi de tinctură pe tampon în timp ce îl ţii pe căpuşă. Atenţie, nu iod simplu ci numai tinctură! Dacă este adânc prinsaă în piele, repeţi operaţiunea. Atunci cand o rupi forţat şi rămane capul în piele, se produce infecţia.
Faceti asta si nu veti ajunge la doctor.
   3.   Dacă vezi pe mâna, picior etc. o insectă mică, verde sau brună, cu o poziţie ciudata infipta sub piele faci următoarele:
Cu un tampon de tifon bine  înmuiat în acetonă se tamponează insecta şi în câteva minute cade singură. Se dezinfectează bine cu iod şi se spală bine mâinile cu apă şi săpun. Se unge locul cu alifie de gălbenele cu propolis. Se recomandă regim cu fructe şi legume, iar medicul de specialitate prescrie tratament cu antibiotice, dacă este cazul.

4 Comments

 • Mersi , si eu am avut una cand eram mica si mai am si acum semnul de la ea:)

 • tzurca
  Gicu

  Luni dimineata am contactat-o intr-un zavoi (in Vadul Izei). Seara am descoperit-o. Am uns-o, i-am descantat, dar cea mai buna rezolvare am avut-o din partea serviciului de urgenta de la Spitalul Municipal, marti dimineata. Iod, pensa, rasucire, scoatere, antitetanos, apoi de la doamna doctor Anger doxiciclina 5 zile. Fara lapte si probabil fara alcool, lipsa acestuia din urma, sincer, cred ca-l voi suporta foarte usor dat fiind conditiile in care eram in momentul primului contact cu hemofagu’.

 • Iasmina – Romania
  Iasmina

  Ma bucur ca ai scapat de ea. 🙂

 • adelmamonto
  ade

  Am nevoie sa stiu cum sa scap de o capusa

Leave a Reply