Eşti dependent sau independent?

Mă uitam la fiul meu care, la numai doi ani, deja vrea să mănânce singur, să urce singur scările, să se spele singur pe mâini. Astea sunt semne cum că deja, el vrea să fie independent. Şi se spune că, dacă vrei să creşti un copil aşa cum trebuie, oferă-i cât de multă independenţă.

Am mai observat că noi, oamenii, în general avem tendinţa de a ne face dependenţi: dependenţi de un viciu, cum ar fi fumatul, dependenţi de bani, de persoana de lângă noi şi câte şi mai câte. Dar, vă întreb, credeţi că e un lucru  bun? Şi, de obicei, şi fericirea credem că vine dintr-o ţigară, din bani sau maşină, dintr-o ditamai casa sau de la persoana iubită, când, de fapt, fericirea vine dinăuntrul nostru şi din libertate şi independenţă.

Eu nu cred că un om care se leagă la cap cu credite pe 50 de ani la bănci poate fi fericit. Pentru că persoana respectivă va fi mereu îngrijorată de banii pe care trebuie să-i facă pentru a-şi plăti ratele. Şi pentru banii ăia trebuie să muncească din greu şi să-şi ia din libertate, să renunţe la anumite plăceri, cum ar fi un concediu de vis etc. Toate merg în lanţ…

Noi nu trăim 200 sau 500 de ani. De fapt, nici nu ştim când putem da colţul. Şi tocmai de asta trebuie să ne concentrăm numai pe lucrurile care ne aduc satisfacţie (aici poate fi inclusă şi munca), plăcere şi să ne bucurăm de fiecare clipă din viaţă, fie ea frumoasă sau mai puţin frumoasă. Nu trebuie să devenim sclavii nimănui, şi să încercăm să fim cât de poate de echilibraţi.

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

5 Comments

  1. “Eu nu cred că un om care se leagă la cap cu credite pe 50 de ani la bănci poate fi fericit.”…nu toata lumea are bani sa-si cumpere o casa fara sa se indatoreze la banci…si crezi ca un om care sta in chirie in casa altcuiva sau pe drumuri poate fi fericit?…eu tocmai mi-am luat casa (cu creditul “Prima Casa”) si sunt fericita…si sunt fericita si ca am alaturi de mine persoanele dragi, dar asta nu inseamna ca sunt sclava lor…eu inteleg complet diferit conceptele de independenta si fericire….

  2. Sunt foarte fericita, dar nu sunt independenta…am o familie pe care o iubesc si de care depinde fericirea mea, am un loc de munca care imi place si de care depinde bunastarea mea, etc…Am o intrebare pentru tine: tu esti independenta?..nu depinzi de nimeni si de nimic?

  3. Sa privim putin pasarile,animalele,care isi iubesc puii si ii invata sa fie independenti.Adevarat ca pentru noi e mai greu,dar trebuie sa ne bucuram cand ne vedem copii ca incep sa fie independenti.Iar fericirea nu stiu unde se poate clasa.E o stare pe care ti-o poate crea o floare, un zambet, un peisaj, un prieten si mai ales omul langa care stai zi de zi, cel pe care l-ai ales pentru ca la un moment dat te-a facut sa simti fericirea!

  4. Roxana, eu mă consider o persoană care tinde spre independenţă. Şi cred că fericirea trebuie să o am în suflet şi să nu depindă de bunăstare, confort sau cei de lângă mine. Normal că dacă ţi se îmbolnăveşte copilul sau o persoană dragă suferi mult. Sau dacă nu ai ce mânca, poţi muri de foame. Dar ideal ar fi să fim fericiţi oricâţi bani am avea sau nu în buzunar, şi oricât de singuri am rămâne. Să gândim pozitiv, pentru că numai aşa putem trece peste problemele de zi cu zi. Sper că înţelegi ce vreau să spun. 🙂

Leave a Reply