La lucru, copii!

Bunică-mea, când mă vedea că n-am chef să fac ceva, îmi trântea vorba asta:

“Du-te, Petre şi fă focu!

 – Nu pot, mamă, că îs şchiopu!

Haida, Petre la mâncare!

 – Daţi-mi lingura cea mare!”

Când eram mică, ai mei fiind despărţiţi, am crescut în două locuri: la bunică-mea, cu taică-meu, iar în vacanţe mergeam la maică-mea. Bunică-mea foarte rar îmi dădea de lucru. “Treaba ta îi să-nveţi!” îmi spunea.

Ei bine, când mergeam la maică-mea, mă punea la treabă la greu: să fac curăţenie, să desfac porumb, să dau de mâncare la animale şi multe altele. Eram patru copii acolo şi fiecare avea sarcinile lui. După ce terminam, ne puteam juca.

Mă enerva maică-mea de numa că-mi tot dădea de lucru. “Eu sunt copil şi trebuie să mă joc” ziceam. Dar acum îmi dau seama că, totuşi, era un lucru bun. Copiii trebuie să se înveşe de mici că în viaţă mai trebuie să faci şi ce trebuie făcut, nu doar ce-ţi place ţie. Trebuie să ştii că dacă mănânci, trebuie să-ţi şi produci mâncarea. Că dacă toţi am sta şi doar am consuma, am ajunge să murim de foame.

Astăzi, de dimineaţă m-am pus să dau cu aspiratorul şi să şterg geamurile. Copiii, foarte agitaţi şi plictisiţi, se tot învârteau în jurul meu şi nu mă lăsau să lucrez. Atunci le-am dat câte-un şerveţel umed în mânuţe şi i-am pus să şteargă dulapurile la ei în cameră, pe care tot ei le-au murdărit. Nu vă puteţi închipui cu cât drag au făcut-o şi ce mândri au fost că au făcut şi ei curăţenie.

Aşa că, puneţi-i, din când în când să vă ajute cu orice. Le prinde bine şi lor, dar şi vouă.

Ce-i drept, că la bloc e destul de greu să le dai de lucru. Îi văd pe copiii şi adolescenţii din faţa blocului care, de dimineaţa şi până seara, îşi pierd vremea pe-afară, în gaşcă, discutând despre ce site-uri porno au mai descoperit şi ce jocuri noi pe calculator au mai apărut.  Iar acasă vă daţi seama cum îşi pierdeau vremea: în faţa calculatorului, desigur. Tocmai ăsta e unul dintre motivele pentru care vrem să ne mutăm la casă, la ţară. Nu departe de oraş, dar unde să poată respira aer curat, unde pot să le dau de lucru în grădină, unde vor avea şi alte lucruri de făcut, în afară de calculator.

 

3 Comments

 • Bine zis! zau asa si bine gandit.Astept sa ne descri cat de curand casa de la tara,gradina ta cu flori si zarzavaturi.

 • Iasmina – Romania
  Iasmina

  Si eu abia astept, Nana. O sa va descriu in detaliu. :))

 • Tinind cont ca ma abat de la subiectul tau, te rog sa-mi accepti scuzele, dar avem nevoie de putin ajutor!
  Cum oferi un zambet…
  1- trimitand un email la adresa contact ioanab_74@yahoo.com
  eu te voi contacta imediat si vom stabili o intalnire
  2- alegerea este a ta: ori iti gasesti un copil pe care te hotarasti sa il ajuti , ori facem o vizita impreuna la o casa de copii si te hotarasti dupa ce vezi copiii
  3-poti ajuta prin :
  -ajutor material (daca esti prea ocupat si nu te poti deplasa la acesti copii)
  -ori spiritual (devii cel mai bun prieten, acea persoana pe care copilul-copiii stiu ca se pot baza mereu, pe care il pot suna daca are o problema, vizite, iesiri in oras…)
  -ambele, atat spiritual cat si material (dupa posibilitati).
  De exemplu: Florentina-SOS4 Zabrani, are 14 ani si picteaza foarte bine.Cum o putem ajuta?
  Material:pensule, acuarele, planse, blocuri de desen
  -Simi-SOS4 Zabrani , are 10 ani si-i place fotbalul si cilismul
  -Pavel-SOS4Zabrani. are 14 ani si este fascinat de tot ce tine de stiinta , de sience fiction
  si lista ar putea continua!
  Haideti sa facem ceva concret , ceea ce multi cred ca este aproape imposibil,intr-o lume in care indiferenta si grija pentru propria persoana ne guverneaza pe toti, chiar si pe cei care ne credem ”buni si saritori”.
  STIU CA VA ESTE GREU, HAIDETI SA INVINGEM GREUL SI SA AJUTAM NISTE SUFLETE PIERDUTE IN NEGURA TIMPULUI!
  NU LASATI CA GREUL SI NEPASAREA SA FIE BARIERA CATRE O VIATA!

  Va multumesc in numele acestor copii!

Leave a Reply