Condimente folosite de strămoşii noştri, dacii

Pe primul loc între condimentele dacilor se situa sarea (şi aşa a rămas şi în ziua de azi, la noi), indispensabilă în alimentaţia umană. Există mai multe posibilităţi de obţinere a sării: evaporarea apei de mare, extragerea din mine etc. Dacia dispunea de importante zăcăminte de sare, aflate în general la mică adâncime sau la zi, încât foarte probabil principala sursă de obţinere a sării a fost extragerea din saline.

Cuvantul sare este derivat din cuvantul indo-european sal(d,) care defineşte un material crud, nerafinat, gri-murdar. Acest cuvant s-a dezvoltat mai apoi în sal (salis) în latină, sel în franceză,  sal în spaniolă şi portugheză, sale în italiană, sealt în anglosaxonă, salt în engleză, daneză şi suedeză, salz în germană, sol în rusă, hals (halos) în greacă şi al în armeană.

La noi, cuvântul sare vine de la latinescul sal (salis), de la care vine şi cuvântul salariu (latina – salarium), care însemna iniţial o plată suplimentară dată soldaţilor romani pentru a cumpara sare.

Oţetul, obţinut în general din vin, intra şi el în compoziţia anumitor feluri de mâncare.

Dintre mirodenii avem pomenită o singură plantă – muştarul, ale cărui seminţe se pare că intrau în componenţa unor mâncăruri de linte, sub formă de bob.

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

Be the first to comment

Leave a Reply