Reţetă: Ciorbă sau zamă de urzici

Urzicile conţin un număr mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofilă, săruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu, ), substante proteice, acid folic etc.
Datorită acestui bogat conţinut, ele sunt folosite atât ca aliment cât si ca plante medicinale în cure pentru regenerarea organismului si pentru detoxifierea lui.

Astăzi, mergând cu copiii la plimbare, am văzut în piaţa dintre blocuri o bătrânică ce avea urzici de vânzare. Soţul meu e înnebunit după “zama de urzici” cum i se spune în Maramureş. Şi, fiindcă îi era poftă de o zamă ca la mama acasă, mi-am sunat soacra, să-mi spună exact cum face ea ciorba de urzici. Iar pentru că a ieşit delicioasă, şi tot e sezonul când puteţi găsi urzici din plin, vă spun şi vouă reţeta.

Înainte de toate, vă dau un sfat: gustul mâncării depinde de fiecare ingredient în parte. Aşa că, dacă se poate, faceţi tot posibilul să folosiţi ouă de casă, nu din magazin, cârnaţ şi smântână de la ţară. E de preferat să vă găsiţi în piaţă câte un om de la ţară, care ştiţi că e curat, decât să daţi banii pe produse din magazine, unde brânza are 4% lapte, ouăle au gălbenuşul crem etc.

Aveţi nevoie de:

  • o pungă cu urzici
  • nişte cârnaţ afumat (eu am pus şi nişte jumere şi puţin bacon). Dar e bun orice tip de afumătură aveţi prin frigider.
  • legume (2 morcovi, o ceapă, o ţelină şi un pătrunjel sau păstârnac)
  • o cutie de smântână (cam 200 g)
  • 4 ouă
  • 2 linguri de făină
  • 2 căţei de usturoi
  • o linguriţ de boia
  • sare
  • piper

Puneţi într-o oală mare apă la fiert. Urzicile trebuie spălate, apoi opărite în apă clocotită, cam 5 minute. Între timp, curăţaţi legumele şi le daţi pe răzătoare. Ceapa o lăsaţi întreagă. Apoi le puneţi la fiert, împreună cu afumătura.

Urzicile, după ce s-au fiert puţin, le scurgeţi de apă, le spălaţi cu apă rece apoi le tăiaţi cozile, dar numai alea mai mari. Codiţele mici pot rămâne.

Le tocaţi apoi, dar nu foarte mărunt.

Cam după 20 de minute de când au început legumele să fiarbă, puteţi sparge un ou, iar gălbenuşul se bate cu smântâna, apoi se daugă făina şi puţină zeamă de pe legume, dar să fie răcită.

Se adaugă apoi în oala în care au fiert legumele.

Apoi se adaugă usturoiul, tăiat foarte mărunt şi se sparg încă 3 ouă.

Le puteţi sparge astfel încât să rămână întregi sau le puteţi bate cu furculiţa, şi vor arăta “franjuri”.

Se adugă apoi urzicile, se potriveşte gustul de sare şi piper şi… Poftă bună!

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

2 Comments

Leave a Reply