Laringita – tot mai frecventă. Cum să scapi fără internare

În ultima vreme tot mai des am auzit părinţi care se plângeau că au fost cu copilul în spital din cauza laringitei. Aşa că am hotărât să scriu un articol pe tema asta, mai ales că am aflat cum se poate evita internarea în spital a copilului care suferă de laringită. Nu de alta, dar se ştie ce condiţii mizere avem noi în spitale, se ştie câtă şpagă trebuie să bagi în buzunare şi se ştie că te poţi întoarce acasă cu încă trei boli.

După cum v-am povestit mai demult, al meu, cel mic, a făcut laringită de două ori, doi ani la rând. Laringita este produsă de inflamaţia, iritarea sau folosirea excesivă a corzilor vocale ce aparţin laringelui. La adulţi nu e atât de gravă, însă la copii e foarte periculoasă, din cauză că pur şi simplu se pot sufoca şi în somn.

Cauzele apariţiei laringitei pot fi: infecţiile tractului respirator superior, în special viroza respiratorie (răceala) sau gripa, folosirea excesivă a corzilor vocale prin vorbitul îndelung şi cu voce tare, prin ţipat sau cântat (această cauză e mai des întâlnită la adulţi),  alergiile sau expunerea la substanţe iritante, cum ar fi fumul (de ţigară) sau substanţele chimice.

Noi, după câte am tras din cauza laringitei, am mers cu copiii la salină, la Praid, prin ianuarie. Şi de atunci până acum, au răcit o singură dată, şi atunci fără febră şi complicaţii şi fără antibiotice. Ceea ce, zic eu, e minune, având în vedere că, în general, iarna, ai mei cam de două ori pe lună erau răciţi. Şi nu doar ai mei, ci şi alţi copii, colegi de grădiniţă cu fiică-mea.

Dar să vă spun cum puteţi scăpa de spitalizare în caz de laringită, că aici voiam să ajung… Dacă mergeţi cu copilul în spital, îl pune automat la aparat cu aerosoli. Aparat din ăsta puteţi să vă cumpăraţi şi voi şi să-l aveţi în casă . Costă în jur de 150 – 300 de lei. Eu l-am comandat de pe net, de aici.

Un prieten care a păţit-o cu fetiţa, ne-a dat nişte sfaturi, în caz că se sufocă: primul lucru pe care trebuie să îl faci, este să scoţi copilul la aer rece deschizând geamul. La rece i se contractă laringele şi nu se mai sufocă. După aia, aerosoli cu ser fiziologic și flixotide nebules 0,5 mg/ 2ml. Medicul ne-a recomandat 2 ml ser fiziologic și 1 ml flixotide. Bineînţeles că dacă starea copilului e foarte gravă, trebuie dus, totuşi, la urgenţă, sau, cum am făcut noi, sunaţi la 112, că sigur veţi ajunge mai repede cu el astfel.

8 Comments

Leave a Reply