Dacă n-ai copii, taci din gură!

Sunt o grămadă de oameni care-şi dau cu părerea pe net ce şi cum ar trebui să se facă educaţia unui copil. Aceştia, în general, ştiu să critice absolut orice. Dar, ia ghiciţi: nu au copii.

Părerea mea e că până nu ai copilul TĂU, nu ai ce să te bagi în discuţii, să dai sfaturi şi să tragi la răspundere. Am scris TĂU cu majuscule, pentru că nu e totuna să ai grijă din când în când de nepoţel sau să ai un  copil făcut de tine, lângă care stai non – stop şi de a cărui viaţă eşti responsabil.

E valabilă chestia şi dacă tu ai un copil de trei luni, dar tu deja dai sfaturi altor părinţi, cu copii de 5 ani, cum să le facă educaţia. Deja tu te crezi specialist, chiar dacă copilul tău doar mănâncă, doarme, plânge şi îşi face nevoile.

Nu demult mă contraziceam cu o tipă. Eu spuneam că, de micuţ, copilul trebuie învăţat, în primul rând, să vorbească corect limba maternă. El trebuie corectat de fiecare dată atunci când pronunţă incorect un cuvânt sau face dezacorduri. Chiar dacă poate nouă ni se pare inutil, copilul va reţine într-un final forma corectă.

Apoi, trebuie să-i acomodăm de mici şi cu alte limbi străine. Cum? Când le cumpărăm un DVD cu desenele animate preferate, întâi îl punem de mai multe ori în limba română, după care în altă limbă (de exemplu, engleză). Apoi iar în română, apoi în altă limbă (de data asta franceză sau germană). Şi aşa mai departe.

Sunt nişte filmuleţe, numite Baby Einstein, care se adresează copiilor de la 3 luni la 8 ani şi care plac foarte mult copiilor şi sunt foarte educative.

Tipa respectivă susţinea sus şi tare că  nu este recomandat sa va lasati copiii care au sub 2 ani sa se uite la TV sau orice fel de DVD-uri. Mai spunea şi că nu există absolut nici o dovadă ştiinţifică a faptului că Baby Genius (nici măcar nu ştia cum se numesc) sau DVD-urile de acest fel fac vreun bine copiilor sau îi învaţă ceva. Asta în situaţia în care ea nu are copii şi habar nu arecum se creşte unul.

De aceea vă spun, celor care aveţi copii, să nu luaţi în seamă vorbele şi părerile celor fără copii, dacă nu au făcut măcar o şcoală în care să înveţe pedagogie sau alte materii cu privire la educaţia copilului.

 

3 Comments

 • RBoy – Oradea
  RBoy

  E uşor să te dai cu părerea … mai ales când nu te pricepi 🙂

 • tzurca
  Gicu

  Totusi, daca nu ai fi scris ultima fraza n-as fi fost de acord cu tine: cunosc profesoare, profesori in varsta, unii ne-au parasit de curand, care n-au avut copii toata viata si au fost sau sunt educatori de exceptie.

 • ana

  Uneori nici cu ale mele nu stiu uneori cum sa ma mai port, si am stat cu ele pana sa incep serviciul 24 din 24, daramite cu un copil strain. Recunosc ca pana sa am copii ii judecam pe cei care aveau, acum insa am o mare intelegere pentru ei si pentru copii lor

Leave a Reply