Paştele la catolici şi la ortodocşi

Nu ştiu dacă v-aţi întrebat vreodată de ce catolicii şi ortodocşii nu sărbătoresc Paştele deodată. Astăzi este Paştele la catolici, iar la ortodocşi va fi duminica viitoare. Rareori se întâmplă să fie în aceeaşi zi.

În anul 1054,  s-a produs Marea Schismă a Bisericii Creştine. Începând din anul 1582, Biserica Ortodoxă şi cea Catolică  folosesc calendare diferite. Biserica Catolică se ghidează după calendarul Gregorian, iar  ortodocşii au păstrat calendarul iulian, însă varianta îndreptată la Congresul de la Constantinopol din 1923. Numai câteva biserici se mai ghidează acum după calendarul iulian pur, neîndreptat: Biserica Rusă, Biserica Sârbă, Bisericile din Patriarhia Ierusalimului şi Sfântul Munte.

Dacă data Naşterii Domnului este fixă, 25 Decembrie, data Învierii este variabilă. Catolicii calculează când cade Paştele bazându-se pe luna plină ecleziastică, bisericească, şi se bazează pe o dată fixă pentru echinocţiul de primavară. Ortodocşii, în schimb, se ghidează după luna plină astronomică atunci când calculează data Paştelui , bazându-se, tot din punct de vedere astronomic, pe data reală a  echinocţiului de primăvară.

Dacă ar fi după mine, am sărbători Învierea Domnului în aceeaşi zi, indiferent de religie, că doar nu a înviat Isus de mai multe ori, nu?

Oricum, noi le spunem “Hristos a înviat!” celor care sărbătoresc astăzi Paştele. 🙂

One comment

  • Naşterea Lui din 25 Dec dupa ce calendar este calculata? cred ca ar putea face la fel si de Paste, dar intradevar, de ce sa facem viata mai simplă cand o putem trăi si cu dureri … de cap.

Leave a Reply