Fă-ţi timp şi pentru tine!

Unii cred că, odată ce s-au căsătorit şi au făcut copii, tot timpul şi toată viaţa lor trebuie să le dedice, uitând complet de ei şi de nevoile lor.

Ei bine, e total greşit. Şi nu o spun doar eu, ci şi psihologi sau psihopedagogi. Nu este bine nu numai pentru tine, ci şi pentru copilul tău. A fi părinte nu înseamnă că viaţa ta e a copilului, pentru că tu, în subconştient, îl vei acuza mereu pe copil de asta.

Ca să-ţi trăieşti cu bucurie rolul de părinte, trebuie să fie un echilibru: “trebuie să mă ocup de mine, fără a uita de celălalt (copil sau partener), şi trebuie să mă ocup de celălalt, fără a uita de mine!”.

Acest principiu poate fi comparat cu rolul jucat de fiecare picior al nostru în a ne asigura stabilitatea. Ca să rămân în echilibru, trebuie să distribui greutatea în mod egal, pe ambele picioare. Aşadar, trebuie să acord la fel de multă atenţie, atât mie, cât şi celuilalt.

Dacă îi acordăm copilului prea multă importanţă, uitând de noi, şi copilul învaţă să uite de părintele său, sau, urmând modelul părintelui, să se gândească la ceilalţi uitând de sine.

A-i acorda copilului tot timpul liber şi toată energia mea e greşit, atât pentru copil, cât şi pentru mine.

Părintele ideal e părintele – ghid şi părintele – complice. Dar ca să fi un astfel de părinte, trebuie să fii mereu în echilibru, pentru că, dacă în lumea ta e numai copilul tău, rişti să devii un părinte – dictator, care doreşte să controleze fiecare mişcare a copilului, luându-i posibilitatea de a se dezvolta cum trebuie şi de a deveni independent.

Văzându-mă pe mine în echilibru, tot astfel va fi şi el: va învăţa să acorde atenţie, timp şi importanţă celuilalt, dar fără să uite de el.

În exemplul pe care vi l-am dat mai pot intra unele femei care, după ce s-au căsătorit şi au făcut copii, uită să se mai îngrijească, nu mai dau importanţă alimentaţiei echilibrate, neştiind că, în acest fel, pot ajunge chiar să îşi destrame familia.

Bibliografie: Hélène Renaud, Jean – Pierre Gagné, 8 metode eficiente pentru educarea copiilor, Bucureşti, Editura Polirom, 2011.

2 Comments

 • griveea
  Griveea

  Bine zis. Am observat ca in general primul lucru pe care-l fac femeile dupa casatorie si copii e sa-si tunda parul scurt.

 • Bine spus…..dar ceva mult mai grav este psihicul unei femei dupa un divort urat! 1-esti etichetata( nu am inteles niciodata de ce?)
  2-esti pusa mereu la zid
  3-exclusa din cercurile de”prieteni”
  4-te trezesti ca seful iti face des propuneri indecente(accepti -e bine, NU- ramai fara servici)
  5-te intrebi de cele mai multe ori pt ce sa te mai aranjezi( oricum esti respins)
  De multe ori, baiatul imi spune” Mami ti aduci aminte, ca tu nici sa duci gunoiul nu mergeai nemachiata? Acum, draga mea Iasmina, am uitat de cand nu mi am cumparat un fard, un parfum fin, o crema buna!! Si doamne cat de rau doare….dar asta e viata! Uit sa ma pun pe primul plan, dar nu uit sa -mi iubesc, sa mi fac timp si sa mi alint copilasii mei dragi!!!! Asta e lucrul pe care o mama nu l poate uita!

Leave a Reply