July 11, 2020

Reţetă: Sarmale în foi de varză murată sau acră

Atunci când vreţi să faceţi sarmalele în foi de varză murată (sau acră, cum i se mai spune în Banat), vă dau un sfat: când vă alegeţi varza, din piaţă, alegeţi-o pe cea cu frunza subţire. Cea mai bună e varza care are o culoare galbenă înspre verzui chiar.

De data asta, eu varza am luat-o de la Billa (era ambalată într-o pungă din plastic), şi a fost excelentă.

Varza se pune pentru câteva ore în apă rece, la “desărat”. Apoi se ia frunză cu frunză şi se taie după mărimea dorită. De la fiecare frunză, tăiaţi “cotoarele”, acică, capetele tari ale frunzei.  Apoi, dacă vreţi sărmăluţe mai mici, faceţi frunze mici. Dar să le aveţi pregătite dinainte, să vă fie mai uşor când împachetaţi sarmalele.

Pe lângă căpăţâna de varză, mai aveţi nevoie de:

 • 1 kg de carne tocată (eu am luat amestec de porc şi vită)
 • 2 căni de orez
 • o ceapă mare
 • 2 ouă
 • sare
 • piper
 • 2 fire de cârnaţ afumat
 • o bucată de costiţă afumată (sau scăriţă)

Ceapa se taie solzişori şi se căleşte puţin. Carnea se amestecă cu orezul, apoi se pune ceapa călită şi se amestecă. Se adaugă ouăle crude, apoi se potriveşte gustul cu sare şi piper. Atenţie, să nu puneţi prea multă sare, că e şi varza sărată.

După ce aţi  terminat compoziţia, puteţi trece la împachetat.Luaţi frunza în mâna stângă, puneţi umplutura, îndoiţi partea de jos a frunzei peste carne, rulaţi apoi frunza, iar capătul celălalt se “îndeasă” cu degetul, astfel încât compoziţia să nu iasă din frunză.

Într-o oală mare, aşezaţi capetele frunzelor pe fund, împreună cu alte “rupturi” sau resturi de la varză, astfel încât, fundul oalei să fie acoperit.

Puneţi apoi costiţa afumată, apoi un rând de sarmale, după care un rând de cârnaţ, tăiat bucăţi. Apoi puneţi restul de sarmale.

Se pune apă în oală, până ajunge la ultimul rând de sarmale, dar să nu îl acopere.

Deasupra se aşează o farfurie cu fundul în sus, iar pe farfurie se pune o cană mare (sau o halbă, cum am pus eu), cu apă. E un secret din Maramureş. Astfel, sarmalele fierb mai bine.

Se pun la fiert la foc mic, timp de vreo oră jumate.

Poftă bună!

Comments

 1. m-ai omorat cu sarmalele :)) .al meu zice mereu ca atunci cand voi invata sa gatesc sarmale, voi deveni bucatareasa pentru ca el stie ca nu as pierde cateva ore sa invelesc niste carne (lipsa de practica la acest capitol isi spune cuvantul ) ca ele sa se manance imediat.deci articolul asta il dau mamei sa il citeasca, in rest pofta buna!! 🙂

 2. Ana, avantajul e că două zile nu mai găteşti. 🙂

 3. Nu gatesti decat daca faci vreo 80 de sarmale si nu se gasesc musafirii sa te calce (pe bataturi) :).oricum sarmalele arata excelent si cred ca au gustul pe masura!

 4. Cu cat ii mai veche/ sarmaua-i mai buna/ 🙂 dar cine poate sta/ cu pofta de-o sarma

Trackbacks

 1. […] se aşează o farfurie cu fundul în sus, iar pe farfurie se pune o cană mare (sau o halbă, cum am pus eu), plină cu apă. E un secret din Maramureş. Astfel, sarmalele fierb mai […]

Leave a Reply