Grădiniţa Wonderland din Baia Mare

După cum v-am mai povestit, în primul an am dat-o pe fiică-mea la o grădiniţă de stat, în ideea că era printre cele mai bune de la noi, şi că trebuie să se obişnuiască cu ce-i mai greu: copii mulţi, atenţie puţină (că doar asta o aşteaptă şi pe viitor).

Era în grupă cu încă 20 de copii, şi aveau o educatoare dimineaţa, alta după – masa şi o îngrijitoare.

Toate bune şi frumoase, numai că fata mea mergea 2 zile la grădi, apoi 10 stătea acasă (mulţi dintre părinţi îşi aduceau copiii răciţi, cu o ciocolată şi o cafea la educatoare şi asistentă). În plus, era foarte retrasă şi nu se simţea în largul ei. Şi nu rămânea cu mai nimic de acolo. Şi mi se pare normal şi nu acuz pe nimeni. Fizic, o singură educatoare nu poate face faţă la 21 de copii mici. La şcoală e altceva, că deja sunt mari şi stau cuminţi şi ascultă.

Aşa că am hotărât ca din anul următor să o dăm la o grădiniţă privată. Din întâmplare, o cunoştinţă mi-a zis că fiică-sa merge la grădiniţa Wonderland şi mi-a spus câteva cuvinte despre cum se ocupă de copii. N-am mai stat pe gânduri şi am tot sunat să facem o vizită. Şi de la vizita respectivă, a mea a şi rămas acolo.

Sunt aproximativ 10 copii într-o grupă, iar fiecare grupă are o singură educatoare. Fac engleză intensiv şi germană. Şi nu fac degeaba, că a mea ştie poezii şi cântece în engleză, şi o grămadă de cuvinte, pe care le leagă.

Eu cred că primii 6, 7 ani din viaţa unui copil sunt cei mai importanţi. Acum se construieşte “fundaţia”. Iar cei de la Grădiniţa Wonderland îşi dau tot interesul ca fundaţia lor să fie foarte rezistentă. Pentru că nu doar că îi învaţă, ci îi şi educă în acelaşi timp. Şi ce mi-a plăcut e că încearcă să-i facă pe copii să fie cât mai independenţi şi responsabili, dar într-un mediu călduros, de cămin şi de familie. Chiar şi eu, când merg să o duc sau să o scot de la grădiniţă, mă simt ca acasă.

Şi aici nu doar copiii sunt educaţi, ci şi noi, părinţii. De exemplu, recent, s-a făcut un curs de 5 ore (una pe săptămână), despre metodele de educare a copiilor. Iar mie mi-au prins foarte bine.

Bineînţeles că Alexandra a mai răcit şi aici, dar a avut şi perioade de 2, 3 săptămâni în care a mers (ceea ce e mult).

Aşa că, dacă vă permiteţi, vă sfătuiesc din suflet să vă daţi copilul la grădiniţă privată. Nu numai că sunt mai puţini copii şi se ocupă de ei, dar e perioada în care copilul e ca un burete uscat. E dornic să absoarbă cât de mult, şi acum se poate modela. Nu degeaba se spune “cei 7 ani de acasă”. Acum se pun bazele educaţiei, şi merită investit în educaţia copilului, pentru că e nepreţuită şi îi va prinde bine toată viaţa.

Grădiniţa e a doua casă pentru copil, iar educatoarele sunt mamele numărul 2. Aşa că trebuie să fim foarte atenţi pe mâinile cui ne lăsăm copiii.

Leave a Reply