Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare

Intrând din întâmplare pe blogul unui domn, am văzut acest motto, scris de Albert Einstein (1879 – 1955) şi mi s-a părut interesant şi bun de dezbătut. Pentru că, sincer, nu ştiu cât de valabil mai e în zilele noastre.

“Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare!”  – ce vrea să spună oare?  Succesul înseamnă reuşită, izbândă, un rezultat favorabil… Dar adesea, pentru a ajunge să aibă succes, oamenii folosesc orice mijlloace.  Cum spunea o personalitate a zilelor noastre, “succesurile” sunt la mare căutare. Un om de succes este un om care este cunoscut şi apreciat de ceilalţi oameni pentru rezultatele excepţionale pe care le-a dobândit. Dar cum le-a dobândit? Contează?Un om de succes este şi Iri, şi Becali, şi chiar Guţă.

Dar un om de valoare ce e? Valoarea, atunci când ne referim la oameni, înseamnă importanţă, autoritate, calitatăţi deosebite, demne de stimă. Dar în ziua de azi, în societatea în care trăim, ce e demn de stimă? Pentru că, citind definiţia valorii, am stat puţin pe gânduri: ” Valoarea = însușire a unor lucruri, fapte, idei, fenomene de a corespunde necesităților sociale și idealurilor generate de acestea.” Aşadar: necesităţilor sociale şi idealurior generate de acestea. Adică, cum la noi, după spusele altei personalităţi, 90% din populaţie “e manelişti”, înseamnă că un om de valoare, pentru ei, poate fi Copilu’ Minune sau Salam. Nu degeaba au ei versurile: “Valoarea mea, valoarea mea/ nu o are nimenea!”

Dar să vedem ce sunt valorile. Valorile, prin definiţie, sunt  ideile şi convingerile la care pe care oamenii le iau drept repere de-a lungul vieţii, adică principiile. Aşadar, şi dacă o luăm astfel, tot nu iasă tare bine… Pentru că acum, oricum ai lua-o, tot la bani te duce cu gândul şi cuvântul “succes” şi “valoare” (din păcate).

Aştept să mă contraziceţi. 🙂

 

 

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

3 Comments

 1. oricum ar fi nu stiu ce cauta salam in ecuatia asta 🙂
  totusi depinde ce cauti…. vrei succes ? il poti avea.
  sa ajungi un om valoros tine de mult mai multe aspecte.de cele mai multe ori oamenii valorosi ies la iveala dupa ce dau ortu popii, prin ceea ce lasa in urma.deci nu stiu cine vrea sa te contrazica 🙂

 2. Ok sa zicem ca are valoare 🙂 dar ceea ce nu intelege lumea este faptul ca valoarea unui om nu se masoara in bani.
  totusi nu-i contest calitatile lui Salam.asa cum Bill Gates primeste bani la secunda pentru un program destept asa si Salam primeste bani la fiecare zi a ciorilor care bineinteles platesc pentru fiecare vocala iesita din gura lui.stiu comparatia e penibila dar am vrut sa scot in evidenta pentru cititori doua aspecte :
  1. valoarea unui om nu se masoara in bani si nu se refera la bani
  2. un om care castiga multi in bani in urma a ceea ce face nu se poate numi valoros ci de succes poate.(asta e teoria mea doar)

Leave a Reply