A tăcea sau a nu tăcea? Asta-i întrebarea

Ne lovim zilnic de tot felul de situaţii şi de tot felul de oameni care creează aceste situaţii. Şi situaţiile respective îţi creează şi ţie anumite stări sau sentimente: unele plăcute, altele mai puţin plăcute.

De cele mai multe ori tăcem şi înghiţim orice: nesimţire, prefăcătorie, înjosiri ş.a.m.d. Nesimţitul, prefăcutul şi oamenii de nimic tocmai pe asta mizează: pe faptul că tu, om la locul tău, bine crescut şi cu bun simţ, taci. Dar el nu se opreşte aici. Continuă să întindă coarda până aproape se rupe, şi o ţine tot aşa cât poate.

Dar până când? Până când oamenii de treabă se lasă călcaţi în picioare de jigodii tupeiste cu gura mare?

Am auzit o vorbă foarte tare de la un om muncitor, de la ţară: “Vai, dacă eram prost, câtă lume mă prostea!” Şi zău dacă nu-i aşa. Dacă te vede lumea că eşti mai naiv, că laşi de la tine şi că eşti bun, ar trage şi pielea de pe tine.

Eu recunosc că de multe ori nu procedez cum ar trebui. Ca să fie bine, nu zic nimic. Şi când taci, lumea te ia de prost. Şi, crezându-te naiv, încearcă să profite. Nu o dată mi s-a întâmplat să am de pierdut pe chestia asta. Stăteam în facultate cu o tipă, în chirie. Şi respectiva, după ce a văzut că are cu cine şi mizând pe bunul meu simţ, a început să facă tot felul de şmecherii. Mărunte la început, apoi din ce în ce mai mari. De la bani la a-mi cere permisul de conducere, că prietenul ei a luat un radar cu viteză foarte mare, şi i-a venit acasă înştiinţare sau cum se numeşte. Cam atunci a întins coarda la maxim.

De fiecare dată când păţesc ceva asemănător, tot spun că data următoare voi spune verde-n faţă ce am de zis, indiferent de consecinţe. Fără să jignesc. Doar ca să vadă respectivul sau respectiva că nu are de-a face cu un prost.

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

5 Comments

 1. Si cand spui verde in fata si “se face lumea ca ploua” ce facem???cum actionam???eu zic ca e bine sa actionam conform celuilalt…are tupeu, am si eu tupeu, cere anumite lucruri fara jena, ii dau si eu fara jena peste nas….daca ma injura, ar trebui sa injur si eu. In viata uneori e bine sa te cobori si la nivelul celuila . subliniez acel UNEORI

 2. Ii spunem in fata ceea ce ne supara si dupa riposta nesimtitului, parerea mea este sa tacem. In felul acesta spunem doar o data ce avem corect de spus si nu escaladam un potop de vorbe.
  In rest, tacerea este a inteleptului iar fapta (atitudinea nu pumnul sau palma sau gestul, mimica alte genuri de strambaturi, nu) este cel mai scurt raspuns : opozitia.

  Ca sa va inveselesc, cititi of-ul meu intitulat
  http://joyflint.wordpress.com/2011/12/19/macelul-in-discutie/

  Sub rezerva versurilor
  http://joyflint.wordpress.com/2011/12/20/nu-te-supara-mai-frate/

  Sa fim intransigenti dar calmi, prin urmare, implacabili.

 3. esti o fire calma asta explica tot.iar aia de o considerai prietena defapt era o jigodie.niciodata nu-ti sacrifici o prietena sau prieten pentru nimic in lume , mai ales pentru o panarama care se credea dzeu la volan.

 4. Din pacate bunul simt este foarte des confundat cu prostia.Simt asta zilnic,pe propria-mi piele.Pana si la locul de munca,cu cat esti mai serios ai mai mult de pierdut,ca de,nu lingusesti,nu parasti pe nimeni,iti vezi de treba ta,treci neobservat.Nu toti sefii apreciaza competenta.Sper sa reusesc sa ii insuflu fiicei mele o doza de bun simt care sa nu fie prea mare.Sa o aplice doar cu cine merita.Nu ca mine,care nici cand e vorba de propriul copil nu pot sa las rusinea de o parte si sa o apar ca o leoaica.Cat despre prieteni…nici nu vreau sa imi amintesc.Din fericire,am facut o selectie:putini si buni.

Leave a Reply