Câtă importanţă trebuie să le acordăm banilor?

Banii sunt importanţi pentru toată lumea. Fără ei, nu am putea supravieţui. Dar oare trebuie să facem din bani un scop în viaţă???

Credeţi că banii sunt cei care trebuie să ne ghideze? Credeţi că degeaba s-a scos renumita vorbă din popor: “banu-i ochiul dracului”?

Să vă spun ce cred eu. Cred că cei care pun banul pe primul plan în viaţa lor, sunt pierduţi sufleteşte. Da, într-adevăr, trebuie să faci bani. Dar cât să te descurci, să supravieţuieşti şi poate să o duci bine. Dar nu să faci averi. Pentru că nu le duci cu tine, în primul rând. Tu spui că le laşi copiilor şi nepoţilor. Şi crezi că le faci un bine? Din contră! Îi ajuţi să fie nişte looseri în viaţă, să nu le mai pese de nimic şi să nu aibă nici un scop.

Sunt oameni (mulţi, din păcate) care pentru bani ar face orice. Sunt atât de fascinaţi de “ochiul dracului”, încât calcă peste tine, te fură, te înşală, te trădează sau sunt în stare chiar să ucidă.

Eu vă spun un lucru: oricine fuge numai după bani, nu are parte de ei. Şi atunci cum au făcut marii patroni, al căror scop este doar banul? o să mă întrebaţi. Vă spun eu: şi-au luat un manager bun, pe care  l-a interesat mulţumirea clientului, şi să facă bani pentru compania în care lucrează. Vă dau şi un exemplu: Apple, cea mai mare companie din lume. L-a avut pe Steve Jobs, pe care l-a interesat banul, ci performanţa, evoluţia şi mulţumirea clientului. Fac o paranteză să vă spun că Steve Jobs a fost născut de sărbătoarea dragostei la noi, de Dragobete, pe 24 februarie. Şi, cu toate că banii nu au fost scopul lui în viaţă, a reuşit să aducă cei mai mulţi bani companiei Apple.  Da, dar tot a murit de cancer, o să spuneţi. Ei bine, mai devreme sau mai târziu, toţi murim. Dar numai unii dintre noi devin nemuritori: cei care lasă ceva în urma lor (şi nu e vorba de bani şi averi, ci de moştenire spirituală).

 

7 Comments

 • ana

  cand banul este mijlocul in viata pentru diverse lucruri si nu scopul atunci suntem pe drumul cel bun….

 • alimdul – Să nu mă întrebi de unde vin...m-am dezlegat de o lume în care mi-au pus pe suflet chip străin...
  Ludmila

  O zicală spune ca dacă vrei să strici o prietenie, dă bani împrumut! Dupa ce am ajutat o “prietena” am ramas cu un gust amar si oarecum confuz, nefiind in stare sa trag o altă concluzie decât: banii şi prietenia nu încap în aceeaşi propoziţie!

 • ana

  eu am experienta asta cu sora mea…..bani nercuperati pana acum, in timp ce ea sta si fumeaza…de atunci am zis ca nu accept santaj sentimental, ca vai domne suntem rude si noi trebuie sa ne ajutam……din fericire cu ajutorul lor poti vedea adevarata fata a omului……

 • joyflint – in joy we must
  joyflint

  Cu o fapta buna se poate face primavara.

 • andreeadobrev
  Andreea

  Eu sunt de parere ca in clipa de fata, asta este adevarul. S-a ajuns la un punct in care multa lume munceste doar pentru bani si nu mereu munceste in domeniul in care ii face placere. Se fac compromisuri multe, multi nu avanseaza nici profesional, nici financiar si nu au incotro decat sa se multumeasca cu ceea ce fac si primesc. Sa nu mai spunem ca si angajatorul profita din plin de treaba asta si de multe ori te trateaza ca pe un nimic.

Leave a Reply