Tu ce decizi să fii?

Unii cred în Dumnezeu, alţii nu. Dar cine e Dumnezeu? O fi un bătrân cu barbă albă? O fi o divinitate care ne controleză ca pe nişte marionete, doar ca să nu se plictisească?
Eu cred că Dumnezeu e corectitudine, e bunătate, e demnitate, e respect, e iertare, e loialitate…
Fiecare din noi ştim, în adâncul sufletului, cum ar trebui să ne comportăm în orice situaţie dar, de multe ori, nu facem ce ar trebui. Ştim că nu e bine să minţim, orice ar fi, dar o facem, fie că e musai, fie că nu, ca să ieşim noi mai bine.
Ne naştem cu anumite moşteniri genetice: unele mai bune, altele mai puţin bune. Am auzit de multe ori oameni contrazicându-se: ba că genele ereditare e primează şi omul nu poate fi schimbat, ba că, prin educaţie, un copil cu anumite moşteniri genetice, se poate schimba.

Într-adevăr, precum se transmit şi bolile de la părinţi, aşa se transmit şi anumite trăsături de caracter. Însă eu susţin a doua părere: cu voinţă şi educaţie, se poate schimba orice.
Să vă dau un exemplu: un copil l-a moştenit pe taică-său: curvar, beţiv, leneş, mincinos şi linguşitor. Copilul ăsta a fost crescut într-un mediu în care şi-a văzut părinţii înşelându-se reciproc. A crescut printre sticle care se goleau, fum de ţigară, sărăcie şi violenţă. Dar, spre deosebire de alţii, copilul era inteligent. Şi-a dat seama că nu e bine să trăieşti aşa şi că o astfel de viaţă nu-i va aduce niciodată fericirea. Aşa că a învăţat de la părinţi cum să nu fie.
A văzut că, dacă înşeli, vei fi înşelat. Dacă minţi, minciuna te va îngropa; dacă bei peste măsură, poţi ajunge un alcoolist ratat, care nu a realizat nimic în viaţă. A văzut că dacă eşti leneş, mori de foame; dacă eşti pervers, vei fi înconjurat de perverşi.
A decis ca el să nu fie ca părinţii lui şi a luptat cu el pentru asta. Şi va lupta, probabil, toată viaţa, pentru că nu ai cum să-ţi schimbi genele ereditare. Dar el a decis să fie om.

Şi, din proprie experienţă vă spun că educaţia poţi s-o primeşti şi după 18 ani, dacă în copilărie nu ai primit-o. Totul e să vrei şi să alegi corect oamenii cu care îţi petreci timpul şi viaţa şi să înveţi din orice.

sursa foto

2 Comments

  • ana

    eu aleg de la o vreme sa ma debarasez de viciosi :mincinosi, furaciosi, oameni fara principii…fie ca imi sunt rude sau prieteni….mereu am zis ca e important ca oamenii de langa tine sa scoata ce e mai bun din tine, nu ce e mai rau.o viata am si pe asta o traiesc!!!

  • joyflint – in joy we must
    joyflint

    Asa cum piatra cand o calca apa ajunge sa iti oglindeasca chipul asa educatoarea iti da viata, nascandu-te a doua oara.

Leave a Reply