Interesul poartă fesul

Cu toţii am auzit proverbul: “Interesul poartă fesul”. Dar ştiţi ce înseamnă şi de la ce vine?

Încep prin a da definiţia fesului, din DEX: “acoperământ al capului pentru bărbaţi, de forma unui trunchi de con, făcut din pâslă sau postav (roşu) şi adesea împodobit cu un ciucure, purtat mai ales de musulmani La noi mai poate fi şi o căciuliţă croşetată sau calotă de fetru purtată pe vârful capului.

Proverbul “Interesul poartă fesul” se referă la cineva care face anumite acţiuni numai pentru a dobândi avantaje. Dar v-aţi întrebat vreodată ce legătură are fesul cu interesul?

Fesul a fost creat pentru modă de arabii din Andaluzia, în oraşul de Fez , Maroc prin secolul XVII. De la oraşul Fez îi şi vine numele. Aşadar, la început, fesul a fost un simbol al modernităţii otomane. Apoi a devenit un simbol al imperiului otoman şi al suveranităţii sultanului.

Şi la noi, în Ţările Române, boierii şi dregătorii erau influenţaţi de moda otomană, până prin secolul XIX. Purtau bărbi , turbane turceşti sau căciuli cu trimiteri bizantine. Astfel, fesul sau căciula a devenit la noi un simbol al puterii.  Pe atunci s-a născut şi renumitul proverb, ca să arate că interesul primează întotdeauna.

Din păcare, în ultima vreme, cam toţi se încadrează în acest proverb… Rămân uimită cum oamenii uită că sunt oameni, uită de iubire, de prietenie, şi de respect. Calcă tot în picioare, doar pentru a-şi urmări interesele proprii. Trec peste mândrie, peste principii şi uită ce e bunul – simţ. Şi, cu un tupeu incredibil, conduşi de interes, care îşi poartă fesul cu mândrie, ar trage şi pielea de pe tine, dacă te văd că eşti bun sau naiv…

sursa foto

 

5 Replies to “Interesul poartă fesul”

Leave a Reply Cancel reply