Românii şi covoarele

Ţin minte de când eram mică, ce mare importanţă aveau covoarele pentru gospodine. Era moda pe atunci cu “covoare persane”, şi care mai de care se făleau cu frumuseţea şi coloritul covoarelor care se întindeau în mijlocul încăperilor.

Şi mai îmi aduc aminte că, întotdeauna, înainte de Paşte, toată lumea scotea covorul în curte şi-l frecau de mama focului, apoi îl întindeau pe gard sau pe poartă, să se usuce.

Ce m-a surprins a fost că la oraş, fiecare bloc avea o bară din fier. Îniţial, am crezut că e poartă de fotbal. Dar, înainte de Paşte, am văzut ce era, de fapt: bară de bătut covoare. Şi vedeam cum femeile îşi trimiteau bărbaţii cu covorul făcut sul, sub braţ şi cu paletuţa în cealaltă mână, să bată covorul, până sare tot praful din el. Şi, cu vreo săptămână înaintea Învierii Domnului, bara de bătut covoare era ocupată de dimineaţa până seara. Şi când treceai prin zonă, strănutai şi te înecai de numa, de la atâta praf. Ce să mai zic de bărbatul care bătea covorul… avea o faţă, de ziceai că i-a murit câinele…

Ei bine, timpul a trecut, iar lumea s-a modernizat. La noi în Baia Mare, s-a deschis de curând o spălătorie de covoare. Şi nu le spală cu mâna, ci cu o maşinărie, care scoate şi jegul din covor, nu doar praful. Şi ţi-l şi usucă. Spălătoria e a unui prieten de-al nostru, cu care am ieşit zilele trecute în oraş.

Şi l-am întrebat cum îi merge. A zis că înainte de sărbători a mers foarte bine, dar acum cam slăbuţ. EU nu ştiu, lumea îşi face curat în casă doar de Crăciun şi de Paşte? Eu nu am covoare tocmai din cauză că se adună foarte, foarte multă mizerie. Văd ce e pe parchet, că trebuie să spăl pe jos de două ori pe zi. Părerea mea e că, dacă tot ai covoare, spală-le, frate, măcar o dată pe lună.

Şi prietenul nostru, când şi-a deschis spălătoria, a avut promoţie o perioadă, transport gratuit. S-a dotat tipul şi cu GPS, şi s-a pornit să ia covoarele de la casele oamenilor. Se aştepta ca omul cu covorul să şi-l ia de pe jos, să-l facă sul şi să i-l dea, să-l bage în maşină. Dar ce credeţi? Majoritatea se aşteptau ca el să vină, să le tragă mobila, să scoată covorul şi să-l ducă.

“- Doamnă, dar de ce nu aţi pregătit covorul, că doar ştiaţi că vin după el.

 – Apoi, domnule dragă, cum să ridic io dulapu’ ăla? Nu vezi ce greu e?

 – Dar măcar masa puteaţi s-o daţi la o parte de pe covor…

 – Singură?”

Şi s-a mai întâmplat ceva de genul:

Ajunge prietenul nostru în faţa blocului cu pricina, şi sună, să vină omul cu covorul.

 – Aici suuuunt! Strigă o doamnă, făcând cu mâna de la etajul 10. Haideţi sus!

 – Doamnă, mă grăbesc, că mai am multe comenzi de luat.

 – Eu nu pot coborî, că am copil mic în casă.

Şi urcă al meu până la 10, scoate covorul de sub dulap, îl împătură, şi când să iasă, apare şi copilul mic… de vreo 12 ani. :))

Cam aşa stau lucrurile pe la noi, cu covoarele.

sursa foto

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

10 Comments

  1. la mine in bloc sta o familie de tigani..ghici cine spala lunar covoare????tiganii???sunt de 100000000 ori mai curati ca restul blocului, cel putin la haine :))

  2. Mai era o “moda”… cel putin eu, cand eram pustan, ma trimitea mama cu covoarele sa le bat in zapada, cand era asa ninsoare cum au fost zilele astea. Ce credeti? Nu am vazut nici macar o persoana sa-si bata covoarele in zapada. Si stiti ce fain se curatau prin aceasta metoda?

  3. Și eu am încercat să reduc la minim numărul de covoare, tocmai din motive de igienă. Totuși, din cauză că parchetul este destul de rece, am mai lăsat două, în locurile unde sunt jucăriile Nereei.

  4. Inainte de Maiestatea Sa ASPIRATORUL, iarna lua mama zapada de afara si arunca pe covor si ma punea sa il periez bine, bine de tot! Traiasca tehnologia si aspiratoarele cu optiunea de spalare!!! :))

  5. Badea Gheorghe in vizita in Turcia. La un geam, pe o straduta laturalnica, un Ali scoate un covor foarte frumos si incepe sa-l scuture de praf. Badea il priveste apropiindu-se incet de geam si la un moment dat ii striga: Nu porneste, ai?

Leave a Reply