Noi şi familia

Fiecare om, atunci când se naşte, are părinţi şi rude şi creşte într-un anumit mediu. De multe ori, mediul în care creşte un copil nu este compatibil cu firea lui, în general. E posibil să nu moştenească de la părinţi anumite trăsături. De exemplu, cunosc familii de intelectuali (ea profesoară şi el medic), care au crescut o pramatie de fată. Degeaba doreau ei să facă om din ea, că tipa, încă din liceu, umbla cu boşorogi italieni. Mai cunosc şi familii de beţivi rataţi, ai căror copii au reuşit singuri să facă o facultate şi să-şi facă o carieră de succes. Eu cred că cei mai dezavantajaţi sunt copiii inteligenţi, născuţi în familii de oameni încuiaţi şi bătuţi în cap, care nu numai că nu-şi ajută copilul să evolueze şi să se dezvolte, dar îl mai şi trag în jos. Şi, pentru că asemenea oameni nu au cum să înţeleagă un copil inteligent, îl vor face şi să se simtă un ratat.

În fine, ideea e că familia nu poţi să ţi-o alegi. Te naşti cu ea şi trebuie să o suporţi. Dar după ce creşti, urmează să-ţi faci, la rândul tău o familie. Îţi poţi alege partenerul de viaţă. Însă şi acesta are o familie cu care a crescut şi pe care va trebui să o accepţi aşa cum e. În situaţiile astea, vă spun sincer, din câte am auzit (şi am auzit multe), sunt foarte slabe şansele să existe compatibilitate. Şi atunci apar conflictele, certurile şi ura: ginere – soacră, soacră – noră, cumnatele ş.a.m.d.

Faza e că, de fapt, treaba e simplă şi porneşte de la tine: ori îi accepţi pe cei de lângă tine aşa cum sunt şi încerci să vezi părţile bune din fiecare, ori mai bine (decât să porţi ură, să te enervezi şi să te consumi), întrerupi orice tip de relaţie cu persoanele respective. Ura face rău oricui. Şi mai ales celui care o simte şi o poartă în suflet. Te roade pe interor şi te macină. Aşa că mai bine încerci să înţelegi omul decât să-l urăşti.

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

2 Comments

  1. Așa este, familia în care te naști nu o poți alege, dar poți alege cu cine să-ți întemeiezi o nouă familie, și când spun familie, mă refer la soț, soție și copii. Socrii nu intră în ecuație. Adică dacă iubești un bărbat, și el la rândul tău te iubește nu puteți fi împreună din cauză că tu nu te înțelegi cu soacra, sau el cu mama ta? Eu nu sunt de acord când spui că trebuie să-ți accepți socrii sau alte neamuri de-ale partenerului, fiindcă te-ai căsătorit cu copilul lor, nu cu ei. Așa cum știi, eu nu mă înțeleg deloc cu soacra, și nu am de gând să încerc să schimb asta.

Leave a Reply