Cerşetorii şi copiii lor – o problemă care a devenit a noastră

Nu știu cum e în cazul vostru, dar mie, de multe ori, cerşetorii nu mai îmi stârnesc un sentiment de milă, ci de teamă şi de nesiguranţă. Din momentul în care ies din casă, deja apare unul, de obicei mai închis la culoare, care îmi cere bani. Normal că nu îi dau banii munciţi de mine lui, care, la fel de sănătos ca mine, preferă să nu facă nimic, ci doar să ceară. Şi, văzând că nu am de gând să-i dau, ba mă înjură, ba aruncă cu blesteme, ba mă ameninţă.

Nu mă deranjau atât de tare, până nu au venit pe lume copiii. Din cauza acestor cerşetori, mie îmi e frică să ies doar eu cu copiii mei la plimbare. Mişună peste tot, ca şobolanii, uitându-se la tine ca la o pradă. Cei care încă nu au copii, poate vor cunoaşte sentimentul mai târziu.

Oi fi eu ghinionistă, poate, dar de fiecare dată când am ieşit singură cu copilul, câte un “tuciuriu” s-a luat de noi, şi, pentru că nu i-am dat bani, m-a înjurat, sau chiar m-a următrit vreo două străzi. Odată, chiar după ce-mi luasem o pleskaviţa, în Timişoara, a venit un grup de copii, cerşetori. Şi pentru că nu le-am dat bani, mi-au scuipat, efectiv, în mâncare. Normal că m-am luat după ei, şi, dacă îi prindeam, le dădeam un şut în fund. Însă tot nu rezolvam nimic, pentru că, cum am mai spus în alt articol, violenţa naşte violenţă (Roxana, mersi că mi-ai amintit).

Copiii cerşetori au întotdeauna în spate adulţi care trăiesc din banii adunaţi de aceşti copii;  şi beau şi fumează banii cetăţeanului cinstit, care munceşte de dimineaţa până seara, şi mai contribuie şi la stat pentru întreţinerea acestor gunoaie de oameni, pentru că toţi au ajutoare sociale. Din banii cui? Din banii noştri. Iar un copil din ăsta, face mai mulţi bani decât tine, care mergi şi-ţi foloseşti creierii şi fizicul, după ce ai făcut o grămadă de şcoli. Ţi se pare corect? Mie nu.

Copiii aceştia, care sunt trimişi la cerşit, devin foarte obraznici în timp, nu ştiu din ce cauză. Probabil ar trebui sunat la Protecţia Copilului, atunci când vedem un copil cerşind, sau chiar la Poliţie. Pentru că, de multe ori, te agresează. Nu mai poţi ieşi la un suc, sau să mănânci ceva, că şi apare un copil care insistă să-i dai bani, şi-ţi şi piere orice poftă, şi de mâncare, şi de orice. Iar dacă-i dai unuia un corn, sau ceva de mâncare, merge doi paşi şi îl aruncă la gunoi.

Oricum, un copil trebuie să facă şcoală, nu să creşească. Un copil are nevoie de căldură şi siguranţă. Nu sunt ei de vină că sunt trimişi la cerşit, ci părinţii lor, care ar trebui decăzuţi din drepturile părinteşti, iar copiii crescuţi de stat. Pentru că nu vor rămâne mereu copii. Ei sunt adulţii de mâine, şi vor fi cetăţenii acestei ţări, alături de copiii noştri.

Cerşetorii ar trebui să fie problema statului, nu a noastră. Dăm la stat o grămadă de bani, în fiecare lună, ca să ne fie groază să ieşim pe stradă?

Odată nu am trecut strada pe la trecerea de pietoni, pentru că era foarte departe, şi, pentru că nu venea nici o maşină, am traversat. Poliţia era la pândă, peste drum, şi mi-a dat 50 de lei amendă. Am greşit, am plătit. Dar pe cerşetorii care stau în mijlocul străzii la semafoare, nu-i vede nimeni? Şi de multe ori sunt cu copii sugari, chiar nou-născuţi, de câteva săptămâni, am văzut o dată. Şi, de multe ori, ţi se bagă în faţa maşinii. Iar dacă, din greşeală, îi loveşti, poţi ajunge tu în închisoare.

Din aceste cauze spun că, deja, cerşetorii şi copiii lor au devenit problema noastră. Fraţilor, de fiecare dată când vedeţi un copil cerşind, sunaţi la Protecţia Copilului. Iar când vă simţiţi agresaţi, sunaţi la Poliţie. Că altfel, în curând, ne vor da în cap la colţul străzii, în plină zi. Ăştia sunt o problemă mai importantă chiar decât câinii vagabonzi, şi trebuie rezolvată.

Eu vreau să ies cu copiii la plimbare şi să mă simt în siguranţă. Vreau să ies la un suc şi să stau liniştită, pe banii mei.

sursa foto

7 Comments

 • kissaelena
  Cristina

  Și eu sunt împotriva cerșetorilor, fiindcă majoritatea sunt foarte agresivi (atât verbal, cât și fizic). Totuși eu fac diferența între bătrânii care cerșesc pentru că după o viață întreagă de muncă nu le-ajung banii nici de-o pâine, ce-i drept foarte puțini, și ăia care-au făcut din cerșit sport național. Pe ăia din urmă nu dau nici doi bani. Cât despre copiii lor, așa cum spui și tu ar trebui luați în grija statului, că așa „părinții” rămân fără obiectul muncii, și dacă mai fac alți copii doar pentru a-i trimite la cerșit, să-i ia și pe ăia, iar pe așa-zișii „părinți” să-i trimită un an, doi la răcoare, că o simplă amendă nu rezolvă nimic.

 • Foarte bine punctat…mi-a placut si faptul ca ai subliniat faptul ca acesti copii nu au nicio vina, pentru ca sunt fortati de parintii lor sa faca asta si prin urmare nu ar trebui loviti si agresati…intr-adevarar ar trebui sa sunam la Protectia Copilului, dar oare ei sunt in stare sa stopeze un fenomen in masa?

 • Iasmina – Romania
  Iasmina

  Ar trebui si ar fi de datoria lor sa o facă.
  http://salvaticopiii.ro/?id2=00020001

 • joyflint – in joy we must
  joyflint

  Cand traiesti in jungla (mizerie), jungla te mananca …

 • Problema e deci foarte complexa…l-e ia statul copii…o sa faca altii….si tot asa..:)Nu-i poate linistii decat detentia….ori educatia intensiva….dar educatia costa statul ….detentia, ajuta statul…..ma rog…unele companii care au afaceri cu penitenciarele.Eu cred ca aceasta problema nu are rezolvare……atata timp cat guvernele nu v-or fi in slujba cetatenilor….nu se va putea face nimic…si precum istoria a dovedit-o….nici un guvern ,nu a fost si nu va fi in slujba populatiei….Deci pana nu ajungem la un nou stadiu de evolutie….in care toti oamenii sa fie egali…si nu vorbesc de marxism….; pana nu scapam de bani si deci si de coruptie…..guvernari….armate..politii…etc…pana cand lumea nu va fi condusa de oamenii de stiinta….oameni care au raspuns la orice problema….deci pana atunci…v-a mai trece cv timp ; depinde de noi toti cat de repede v-om evolua ;vizionati zeitgeist 3..e piatra de temelie a lumii viitoare…si dati-i share la cat mai multi…e singura si ce-a mai buna solutie ptr o lume cum …doar am visat..:)

 • Pingback: Un sfert de oră din viaţa lui Manuel | MameBune.ro

 • Pingback: Facerea de bine... | MameBune.ro

Leave a Reply