Ştiţi cum e viaţa de soţie şi mamă? (partea I)

M-am gândit să scriu un articol despre viaţa de soţie şi mamă, în ideea că poate voi reuşi să le fac pe fetele nemăritate să ştie ce le aşteaptă, pe bărbaţi să ne înţeleagă mai bine, iar mamele, cu siguranţă se vor regăsi aici.

Dar să încep cu începutul, atunci când o fată scapă de sub “gheara” părinţilor şi face tot ce vrea (în general, vrea să se distreze). Dar, natura umană începe să-şi facă datoria, iar fata rebelă începe să-şi caute un făt – frumos. Şi caută… şi caută… şi iar caută. Şi cum altfel să-ţi găseşti perechea, dacă nu pe încercate?

După mai multe sau mai puţine căutări, îl găseşte. După mine, căsătoria de probă e esenţială. Că una e când vă vedeţi o dată la două zile, şi alta e să suporţi pe cineva non-stop. Abia atunci îl vezi aşa cum e; vezi că, la fel ca taică-tău, trage vânturi, se scobeşte în nas, sforăie, se scarpină la c–ie etc  (ce? ăsta-i adevărul, nu?). Atunci apar şi cererile şi pretenţiile, din partea amândurora, şi tot atunci vezi dacă te poţi conforma şi dacă te poţi adapta traiului cu persoana respectivă. Şi să ştiţi un lucru: dacă nu vă place ceva la partener, orice ar fi, să ştiţi că tot aşa rămâne. Nu se va îmbunătăţi, ba chiar din contră. Aşa că să ştiţi: cum e în căsătoria de probă, tot aşa va fi şi după. Nici verigheta, nici copiii nu schimbă pe nimeni.

Ok. Să zicem că a trecut proba şi vă căsătoriţi. Acum, trebuie să te acomodezi cu titlul de “nevastă” (mie nu-mi place deloc cum sună, dar noah…) sau, ceva mai cât de cât, “soţie” sau “doamnă”. La ţară, fetele, după ce se măritau, purtau batic (sau năframă), indiferent că avea 17 sau 22 de ani. În Maramureş, la nuntă, cam după miezul nopţii, miresei i se ia cununa de pe cap şi i se pune un batic, cu mesajul care se subînţelege: “No, de-amu ai pus-o! Ţi s-o tăiat macaroana!”.

Dar trece şi nunta, trece şi minunata lună de miere, după care urmează laptele (sună mai bine “lapte şi miere”, nu?), adică vine, cum îi spun eu, “minunea urlătoare”. Şi de acum, cam totul se schimbă. Şi te schimbi şi tu. Dar despre asta, pe larg, în episodul următor.

Leave a Reply