Copiii și moștenirea

Deja e a treia zi de Crăciun, adică e ca și cum ar fi trecut deja… Imediat e Revelionul și… a mai trecut un an.

Când ai copii, parcă nu-ți pare  așa de rău că trece timpul atât de repede, că îi vezi cum cresc și aștepți să se facă tot mai mari. Dar cred că ar fi fost destul de nasol să nu-i am și să văd ce repede trec toate, și să treacă fără rost.

Mai văd prin filme cum e când cresc destul de mari și își iau zborul… Cred că va fi destul de ciudat să te trezești singur/ă, doar cu soțul/soția. Se spune că atunci începe, de fapt a doua tinerețe, că nu mai ai responsabilități și atâtea griji.

Sunt unii care susțin sus și tare că pe copil trebuie să-l ajuți toată viața. Ei bine, eu sunt de altă părere. Copilul trebuie educat și susținut financiar până își termină studiile și “la revedere!”. Trebuie lăsat să-și vadă de viața lui, fiind înzestrat cu tot ce i-ai oferit până atunci. Eventual ajutat cu vreun sfat, atunci când crezi că e cazul. Dar dacă continui să-i dai bani munciți de tine, faci cea mai mare greșeală. Tot greșeală e și să-i promiți copilului că-i va rămâne lui casa și ce ai adunat tu toată viața. Atunci el va aștepta să primească și nu se va mai stresa el să muncească sau să facă ceva în viață, că doar îi dă mama și tata, și va ajunge un looser.

Copilul trebuie învățat de mic că pentru orice primești, trebiue să dai ceva în schimb, nu să stea și să aștepte să-i cadă din cer, sau să-i dea unul și altul, de parcă ar avea vreo obligație. Cunosc multe persoane care sunt, așa cum cântă Paraziții:

“Prea bolnav să muncească,
Prea fricos să fure,
Prea mândru să ceară,
Mulțumit să îndure.”

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

3 Comments

  1. Omul, ca fiinta vie, are datoria (instinct primar) de a asigura viabilitatea progeniturilor, urmasilor lui. Pentru a realiza cu succes transmiterea genelor lui de-a lungul a mai multor generatii, una din metode consta in a PREGATI urmasul respectiv in vederea luptei de supravietuire ce urmeaza a o purta. Consider ca misiunea parintilor consta in educarea, invatarea si dezvoltarea abilitatilor reale ale copiluui, viitor parinte care va transmite gena “castigatoare” urmatoarelor generatii.

  2. Aşa e, Gicu. Trebuie să-l pregăteşti, să-l educi şi să-l înveţi tot ce ştii tu, der nu să-i dai bani toată viaţa. Ştiu persoane care aşteaptă pensia părinţilor.

  3. ,,Eu sunt draga muma, fiul tau iubit, eu… ma intorc… ” impotmolit (parafraza)…

    Bunatatea parinteasca o cauta si daca o gaseste, cred ca aceasta se… mosteneste. Bunatatea, solidaritatea cu copilul este ceva firesc, nu unirea face puterea ? Exemplu bunatatii parintilor este dus de copii mai departe, la copiii lor.
    Si este drept ca daca esti dragut, esti exploatat, dar parintii buni, raman devotati , pentru eternitate…

Leave a Reply