Cafeaua noastră cea de toate zilele

Cred că vă daţi seama că acum scriu sorbind din când în când din cafeaua de dimineaţă. Nu ştiu cât e de importantă pentru voi, dar pentru mine e esenţială şi vitală. :))

Mie-mi place să o beau fara zahăr şi uneori cu lapte. Vouă?

A! Şi îmi place să o beau în compania unui prieten. E mult mai bună aşa…

Practic, cafeaua îţi face ziua mai bună. Măcar cu atât am rămas şi noi de la orientali. Că de tutun nu prea mă bucur că l-au adus.  Unii zic că nu merge cafeua fără ţigară. Ei, vă spun eu că merge foarte bine.

Însă şi cafeaua trebuie băută cu măsură: maxim 2 pe zi. Băută astfel, cafeaua va avea doar efecte benefice asupra organismului:

 •  cercetatorii japonezi au demonstrat că persoanele care beau o cafea pe zi au mai puţine riscuri de a se îmbolnavi de cancer de ficat;
 • cafeaua este un excitant mental, marind performanţele memoriei şi eficacitatea în rezolvarea problemelor;
 • normalizează funcţionarea cerebrală şi previne degenerarea ei;
 • este o sursă de antioxindanţi, datorită polifenolilor care există în cafea;
 • are proprietăţi antiîmbătrânire şi previne aparitia bolii numite Alzheimer;
 • scade riscului producerii diabetului de tip 2;
 • cafeaua favorizează digestia, stimulează tranzitul intestinal şi secreţia de suc pancreatic necesar pentru digerarea alimentelor în vederea asimilării lor intestinale;
 • favorizează contracţia vezicii biliare, necesară pentru digestia grăsimilor. De aceea e un bun aliat al dietelor.

Stephanie Prio spune despre cafea: “A bea este omenesc, a bea cafea este divin.”  “În spatele fiecărei femei de succes stă destul de multă cafea.”

Nouă, românilor, ne place cafeaua lungă şi cu lapte. Însă turcii sau italienii, experţii cafelelor, sunt de altă părere. Iată şi citatul meu preferat, care e un proverb turcesc:

“Cafeaua trebuie sa fie neagra ca iadul, tare ca moartea si dulce ca dragostea”

http://youtu.be/FiBHXgB5hIo

12 Replies to “Cafeaua noastră cea de toate zilele”

 1. Se mai poate spune si ca datorita ei am reusit sa facem fata programului de lucru cand am inceput noi, oamenii, sa muncim in industrie, in fabrici, uzine. Am citit undeva ca a fost un adjuvant foarte util pentru cei ce munceau doua schimburi sau in turele de noapte, asta inca de prin anii 1800.

 2. Nu stiu unde am citit sapt acum vreo 2 saptamani ca de fapt chestia asa cu treziul nu prea este o urmare a consumari cafelei ci totul este la nivel psihologic.
  Ne-am programat cu toti sa nu ne putem apuca de treaba daca nu bem cafea.
  Eu nu beau cafea insa colegii mei nu pot gindi daca nu si-au baut cafeaua, defapt cred ca isi induc ideea ca nu pot face nimic decit dupa “ritualul cafelei”. 🙂

 3. Pingback: Cu sau fără... cafea? | MameBune.ro

Leave a Reply Cancel reply