1 Decembrie, Ziua Naţională a României

În fiecare an, de 1 Decembrie, în liceu, dirigintele nostru, profesor de istorie, ne punea să facem referate şi ne dădea note pe ele. Eu una mă bucuram, că măcar atunci puteam să iau şi eu 10 la istorie. Dar, pe lângă asta, mi-a rămas întipărită adânc în minte semnificaţia zilei de 1 Decembrie.

La 1 decembrie 1918, Marea Adunarea Națională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegați, și sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colțurile Ardealului și Banatului, a adoptat o Rezoluţie care consfințește unirea tuturor românilor din Transilvania și întreg Banatul  cu România. Astfel, pentru români a fost o zi în care au simţit ce înseamnă să fii unit (nu doar în cuget şi-n simţiri). La acea dată, statul român s-a întregit, luând forma pe care o are şi azi.

De multe ori ne înjurăm ţara şi conducătorii, suntem supăraţi din cauza traiului de la noi, din cauza taxelor şi a preţurilor mari, în ciuda salariilor mici. Însă azi, de 1 Decembrie, e ziua în care putem să uităm de toate cele rele şi să ne bucurăm că la noi e pace şi că avem libertate. Să privim cu drag la românii de lângă noi, aşa cum sunt ei şi să nu uităm că suntem fraţi din aceeaşi mamă: România. Vorbim aceeaşi limbă, avem aceleaşi obiceiuri şi aceiaşi strămoşi: dacii.

Ziua de 1 decembrie , în zodiacul totemic se află în zodia lupului:


Vidra – 20 ianuarie – 18 februarie
Lupul – 19 februarie – 20 martie
Soimul – 21 martie – 19 aprilie
Elanul – 20 aprlie – 20 mai
Vulturul – 21 mai – 20 iunie
Somonul – 21 iunie – 21 iulie
Pantera – 22 iulie – 22 august
Bufnita – 23 august – 21 septembrie
Corbul – 22 septembrie – 22 octombrie
Sarpele – 22 octombrie – 22 noiembrie
Calul – 23 noiembrie – 21 decembrie
Ursul – 22 decembrie – 19 ianuarie

Capul de lup se afla pe steagurile dacilor. Acest cap de lup cu coadă de dragon era fixat cu gâtul într-un par, fiind făcut din bronz sau argint, iar coada din stofă. Având un sistem ingenios interior, stindardul dac făcea sa se audă, sub acţiunea curenţilor de aer, un şuierat puternic ce avea ca efect îmbărbătarea oştenilor proprii şi panicarea inamicilor.

Faptul că erau uniţi îi făcea puternici şi de neînvins. Haideţi să fim şi noi uniţi şi să uităm de tot ce e rău, măcar pentru o zi!

La mulţi ani!

Sursa pozei

One comment

Leave a Reply