July 27, 2021

Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face

Profa mea de mate din generală spunea că ea se ghidează în viaţă după proverbul ăsta. Eu l-aş completa puţin: “Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face, că sigur ţi se-ntoarce!”.

Sunt multe proverbe sau “vorbe din bătrâni lăsate” care ascund mult adevăr şi după care am putea să ne facem nişte principii sau reguli de viaţă care nu dau greş niciodată. Eu le auzeam des când eram mică, dar nu le băgam în seamă. Acum mă tot minunez câtă înţelepciune se află în aceste simple cuvinte. Ăsta e darul nepreţuit pe care l-am moştenit de la bătrânii noştri care nu mai sunt. Unii suntem capabili să-l apreciem, alţii nu.

Mai era şi proverbul: “Cui pe cui se scoate!” şi m-am prăpădit de râs când am auzit continuarea acum câţiva ani: “Cui pe cui se scoate/ Vine dracul, iară-l bate.” :))

Şi tot când eram mică am auzit şi proverbul: “Bun băiat… păcat de fată!”. Poate cineva să-mi zică ce vrea să spună?

Comments

  1. si eu sunt curioasa de ce se spune asa… “Bun baiat..pacat de fata…”. Tata imi spunea asa mereu 😀 dar chiar azi amsa il intreb de ce..

  2. Dupa parerea mea expresia cu baiatu’ si fata e ceva de genul: “cum sa-ti spun ca cei doi nu se vor intelege si nu vor face casa buna impreuna, fara sa folosesc cuvinte de scadere la adresa niciunuia?” 🙂

  3. Pe la noi asta inseamna ca baiatul nu e ceea ce pare … ca pare bun, dar vai de zilele fetei care l-o lua.

  4. Miki, asta mi se pare cea mai ok explicatie. 🙂

  5. vrea sa zica prin bun baiat pacat de fata ca de fapt baiatu e rau si pacat de fata ca trebuie sa il suporte

  6. Nu inteleg… ,Intr-o zi mergeam la varul meu de mana cu sora mea (are 5 ani) si niste tipi au zis expresia asta la adresa mea, nu se potriveste cu nimic din ce e mai sus, tot nedumerit sunt.

Leave a Reply