Spune ce ai de zis!

Zilele trecute am ajuns la o concluzie în ceea ce priveşte sinceritatea faţă de cei din jurul nostru. Dacă până acum încercam să evit să fac omul să se simtă prost, chiar dacă şi el m-a făcut pe mine, de-acum înainte am de gând să spun verde în faţă ce mă deranjează.

Da, pe moment doare sau se supără, dar după ce îi trece, sigur îşi va schimba atitudinea sau comportamentul (vorbesc aici de oamenii ok, normali şi întregi la minte). Nu ştiu sigur ce m-a făcut să iau decizia de a spune ce mă doare. Poate faptul că am tăcut şi am înghiţit prea mult până acum.

Oricum, şi dacă zici ce ai de zis, trebuie să o faci pe un ton calm şi cu zâmbetul pe buze, fără să te enervezi, că n-are nici un rost.

Avea  bunică-mea o vorbă: “Eu ce-am în maţă (adică maţe) spun în faţă”. Pe mine mă enerva la culme că nu era diplomată deloc şi zicea pe faţă orice, fără să ţină cont de nimic. Dar uite că a venit şi ziua în care-i dau dreptate. Eu zic că nu-i bine deloc să taci, să aduni în tine şi să te consumi aiurea, indiferent că-i vorba de nemulţumirea faţă de serviciile pe care ţi le oferă cineva, sau de nesimţirea de care dă dovadă un apropiat sau un străin. Nu numai că tu te simţi mai bine că i-ai zis, dar şi celălalt află că te-a deranjat ceva şi ce anume te-a deranjat.

Mie nu mi se pare ok ca o cunoştinţă să nu-mi mai vorbească şi eu să nu ştiu de ce. Prefer să-mi spună cu ce l-am supărat. Dacă am fi cu toţii sinceri şi deschişi, fără să ne ascundem după deget, cu siguranţă viaţa ar fi mai uşoară. Eu nu suport oamenii care îţi zâmbesc frumos şi-ţi spun numai de bine, iar pe la spate te bârfesc. Făţărnicia e unul din cele mai urâte defecte ale unui om.

Şi închei cu citatul din poză, care spune: “Fii tu însuţi şi spune ce simţi, pentru că cei care contează cu adevărat nu se vor supăra, iar cei care se supără, ăia chiar nu contează.” – Dr. Seuss

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

12 Comments

 1. Eu nici in ziua de azi nu reusesc sa spun tuturor ceea ce am de zis din simplul motiv ca stiu ca ar fi deranjati de treaba asta… Asa ca de cele mai multe ori tac, insa cand se umple sacul da pe afara urat de tot!… Superb citatul de sfarsit!!!

 2. si eu sint o persoana care asculta si tace.si nu e bine.sotul meu mereu imi zice ca daca cineva ma supara cu vreo vorba urita sa nu ma las.dar din pacate eu nu sint genul asta.totusi o sa incerc sa fiu altfel pt.ca lumea ii rea in ziua de azi si mai ales cu cine poate.

 3. Deși și mie îmi este foarte greu să spun ce am pe suflet pentru a nu-i jigni sau supăra pe ceilalți, sunt de acord cu tine. Totuși, sunt de părere că uneori „tăcerea este de aur”, mai ales când vine vorba de chestii minore.

 4. Cand un diplomat te asigura ca “se va rezolva” o problema stringenta… inseamna ca s-ar putea ca acea problema sa se rezolve.
  Cand un diplomat te asigura ca “s-ar putea” sa se rezolve acea problema… inseamna ca nu sunt sanse de rezolvare.
  Cand un diplomat iti spune ca problema in cauza “nu se va rezolva”… inseamna ca acel om nu e diplomat.
  Iar despre subiectul articolului… sunt de parere ca e bine sa spui ceea ce trebuie sa spui, unui prieten pe care vrei sa-l mai ai in viitor. Daca in relatia cu el se disting disensiuni sau interese opuse, contrare, incerci sa-l faci sa inteleaga ca relatia e in pericol. E greu sa gasesti cuvintele si momentul potrivit, pentru ca si in mintea ta el se comporta ca un strain deja, la panda, sa-ti demonstreze ca tu esti cel “nemernic”.
  De obicei aleg sa nu fac educatie cu oameni adulti si sa ma indrept spre celelalte posibilitati de prietenie sincera oferite de cele aproape 7 miliarde de suflete ramase.

Leave a Reply