Nu-ţi lovi copilul!

Mie una mi se pare cea mai mare greşeală posibilă să-ţi educi copilul prin bătaie şi violenţă. Există foarte multe metode de a educa un copil, şi poate şti de frică şi dacă nu îl loveşti.

Există părinţi care, în loc să-i explice copilului că nu e bine ce-a făcut şi de ce nu e bine, preferă să-i tragă vreo două, chiar dacă copilul nu a împlinit nici doi ani. Vă daţi seama că violenţa naşte întotdeauna violenţă. Am fost vara asta la iarbă verde cu nişte prieteni care aveau un copil de 10 luni. Iar când copilul greşea ceva, îl loveau peste mânuţă. Ai mei (copii) nu au fost loviţi niciodată. Orice prostie făceau, le explicam (chiar şi de 10 ori) că nu e voie. Apoi le spuneam că dacă se mai repetă, îi pedepsim (cu ce-i doare mai tare): pe cel mic îl puneam în pătuţ, de unde nu poate ieși, iar fetei îi interziceam televizorul toată ziua. Ei bine, ai mei se uitau foarte ciudat când au văzut că alţi părinţi îşi lovesc copilul. Cel mic al meu se juca cu cel mic al prietenilor noştri, iar când al meu i-a luat o jucărie, celălalt l-a lovit peste mână. De atunci, al meu a învăţat şi el să lovească, şi când îl enervează soră-sa, îi mai trage câte una. Bineînţeles că l-am certat, dar tot îşi mai aduce aminte câteodată.

Un părinte care îşi loveşte copilul la o vârstă aşa mică, îl va lovi şi când e mare. Şi nu doar peste mână. De la lovitul peste mână va urma palma şi aşa mai departe. Eu cred că, lovind un copil, nu numai că îl îndepărtezi de tine şi ţi-l faci inamic, dar poate rămâne traumatizat sau poate să-l afecteze toată viaţa.

Continuarea pe mamistie.ro

4 Comments

 • C4Z – Romania
  alexandra

  Da, asa este, ai perfecta dreptate. Dar tu esti o mama tanara si am observat ca majoritatea mamelor din ziua de azi gandesc ca tine. Insa mama mea, care acuma are 54 de ani, nu avea gandirea asta. Pentru ca si ea, la randul ei, a mancat bataie cand era mica (si inca multa), asa ca i se parea normal sa o mai incasez si eu atunci cand faceam vreo prostie. Acuma, cand se gandeste la asta, dupa atatia ani, ii pare rau si mi-a spus la un moment dat ca nu ar mai proceda asa daca ar fi sa dea timpul inapoi.

 • Iasmina – Romania
  Iasmina

  Cred că mulţi părinţi regretă, dar e cam târziu… Mai demult părintele mergea la şcoală şi-i spunea profesorului să-i bată copilul, dacă e rău sau neatent.

 • Nu il inveti tu violenta dar o invata el la scoala sau chiar si mai devreme..

 • Mary – Bucharest
  Mary

  Exista parinti si animale. Cei care isi lovesc copiii nu se numesc oameni !

Leave a Reply