Nu vă duceţi copilul bolnav în colectivitate!

Anul trecut, fiică-mea, Alexandra, a mers  la o grădiniţă în grupa mică, unde erau 28 de copii, grădiniţa fiind de stat. Am fost puţin surprinsă la început, vâzând atâţia copii şi o singură educatoare, pentru că, mă gândeam, eu abia pot face faţă cu 2 copii.

Ei bine, a mers trei zile şi s-a răcit. Eu ştiam de la bun început regula impusă de directoare: “nu aduceţi copilul răcit la grădiniţă, pentru că-i va îmbolnăvi pe toţi, şi nici el nu se va simţi bine, şi starea  lui se va agrava.În caz că-l aduceţi şi asistenta vede că-i bolnav, noi vă chemăm să-l duceţi acasă.” Aşa că am ţinut-o două săptămâni acasă, cu tratament până s-a făcut bine.

Am mers din nou la grădi, şi mare mi-a fost mirarea când am văzut o mămică cu copilul care tuşea de numa, că i-a dat o cafea asistentei, şi a lăsat copilul la grădiniţă. Eram pe punctul de a face scandal, când am auzit din vestir un cor de copii caretuşeau ca măgăruşii. Deja ştiam că a treia zi după ce o duc mi se îmbolnăveşte. Şi aşa a şi fost şi am ţinut-o tot anul dintr-o răceală în alta.

Copilul răcit nu numai că îi îmbolnăveşte şi pe ceilalţi, dar, mai ales dacă e sub tratament cu antibiotic, are şi el imunitatea scăzută şi poate lua încă o răceală, de alt tip. În plus, vă daţi seama cum se simte şi bietul copil. Când eşti bolnav eşti bun de nimic şi nu poţi să te concentrezi deloc. Mult mai bine i-ar fi copilului în pătuţ acasă, la căldurică şi cu tratament ok. pentru că o răceală netratată cum trebuie, poate avea consecinţe grave.

Eu înţeleg că părinţii nu au cu cine să lase copilul, şi că trebuie să meargă la servici, dar din moment ce te-ai hotărât să-l duci copilul la grădiniţă, trebuia să te fi gândit dinainte la o soluţie atunci când e bolnav.

Din cauza acelor părinţi pe care nu-i pot numi decât nesimţiţi, copiii nici nu rămân cu nimic din ce ar trebui să înveţe, ba mai trebuie să stai şi cu copilul în spital (pentru că răceala, cum o numim noi, e de mai multe tipuri şi reacţionează diferit de la un organism la altul).

Anul ăsta am dat-o la o grădiniţă privată, unde sunt doar 10 copii în grupă. Şi aici mai apare câte un părinte cu copilul bolnav, dar din start e trimis acasă de către asistentă. Şi mi se pare corect. Acum se răceşte cam din 3 în 3 săptămâni, ceea ce mi se pare absolut normal la vârsta ei, având în vedere faptul că trebuie să-şi facă şi imunitate.

Un sfat pe care l-am primit de la sistenta lor a fost ca dimineaţa să le curăţăm bine nasull cu ser fiziologic, că din cauza secreţiilor se face roşu în gât, apoi febră şi tot restul.

5 Replies to “Nu vă duceţi copilul bolnav în colectivitate!”

  1. Si eu am patit la fel.O tineam acasa cu saptamanile si cum o duceam auzeam copiii cum tusesc de imi venea sa fac cale intoarsa.Si ce le mai curgea nasul….Normal ca intr-o saptamana recea iar.Anul urmator am mutat-o la o gradinita cu program scurt si s-a vazut o mare diferenta.Sunt oameni care au alternative,care nu ii mai aduc oricum la gradi din simplu motiv ca nu pot lipsi de la servici.Aici fiecare respecta sanatatea copilului sau si pe a altora,ca despre asta e vorba.

  2. Nu te supara, dar daca imi arati mie un pui de 2, 3 sau 4 ani care sta acasa cuminte in patutul lui linistit ca sa se faca bine ii ridic statuie.Fata mea are aproape 3 ani e la cresa de stat, primele 3 luni am “beneficiat” si noi de regimul 3 zile la cresa 2 saptamani acasa. acum sunt aproape 9 luni de cand am dus-o prima data si mai sta dintr-o luna, cam 1 saptamana acasa. Raceste des, sau mai bine zis e racita aproape non stop, o duc tusind acolo, dar cu siropurile pe care i le dau ii mai trece tusea, ii mai revine putin si tot asa. Dar eu nu am de gand sa o tin acasa pentru ca nu e contagioasa, tonusul si starea ei sunt bune, acolo se joaca cu copii, nu sta cu mamaie toata ziua acasa la cocoloseala si haine prea multe pe ea, ca de, sa nu raceasca mai rau……..

  3. Pingback: A început anul şcolar, şi odată cu el, teama de răceli şi gripă | MameBune.ro

  4. Va salut. E ora 01.25 noaptea si stau langa baietelul meu care face febra din cauza unei mamici care isi duce tot timpul fata bolnava la gradinita. Practic in 3 ani de gradinita fetita asta a lipsit doar de cateva ori mai exact atunci cand au plecat in concedii la munte. Am vazut.o pe fetita si zilele trecute pe strada cu bicicleta si am observat ca la nas avea niste mucozitati verzui intarite de ceva vreme. Normal ca a doua zi tembela de mama.sa a dus.o la gradi sa dea si altora din virusii fetei. Aaaaa am uitat sa spun mamica ei povestea ca intr.o duminica a ajuns cu fata la spital….insa luni dimibeata a fost ok si a mers la gradinita. Aveti si voi asemenea petsonaje la voi in oras?

Leave a Reply Cancel reply