Oamenii se schimbă?

Până acum am cunoscut tot felul de oameni, cu mentalităţi şi caractere diferite, din diferite colţuri ale ţării sau ale lumii şi, în decursul anilor, am ajuns la o concluzie: oamenii nu se schimbă (şi nu mă refer la haine 🙂 ).

Da, cât e copil se mai poate schimba, i se mai poate modela caracterul şi personalitatea, dar odată ce s-a format ca om, vorba aia: “nici dracu nu-l mai schimbă”.

Înainte credeam că, totuşi, dacă unei persoane i se întâmplă o catastrofă în viaţă, sau dacă trece prin anumite dificultăţi, dacă scapă de cancer, sau mai ştiu eu ce, se poate schimba în bine. Da, se schimbă. Pentru un an, cinci sau zece, însă după o vreme, tot revine la vechile obiceiuri.

Ţin minte că eram mică şi citeam ceva carte, “Noul testament în imagini”, unde era Pavel (Sfântul Pavel), care, după ce i s-a arătat Dumnezeu, dintr-un om rău s-a schimbat într-un om credincios şi bun. Şi de acolo am rămas eu cu ideea că oamenii se pot schimba. Da, se pot schimba, dar doar printr-o minune Dumnezeiască. 🙂

Fiecare om poate suporta anumite defecte ale partenerului său (pentru că toţi avem defecte). Pur şi simplu nu-l deranjează că partenerul/a  vorbeşte mult sau că e mai leneş/ă sau că mai bea din când în când, sau că are urechile mai mari etc.

Dar, dacă de la început te deranjează ceva, oricât de neînsemnat, şi te gândeşti că nu-i nimic, că poate se schimbă, sau poate treci tu cumva peste asta, gândeşti prost. Niciodată nu se va schimba! Şi dacă vrei şi să te căsătoreşti cu persoana respectivă şi să-ţi petreci tot restul vieţii alături de ea, mai gândeşte-te odată! Şi încă odată! Pentru că ce nu-ţi convine ţie poate se va amplifica cu timpul, nu se va diminua. Şi-ţi va fi ca un ghimpe în coaste.

Aşadar, părerea mea e că oamenii nu se mai schimbă…

 

8 Comments

 • eventual se adapteaza cand sunt aruncati in alte culturi, dar nu se schimba.adevar universal valabil

 • Dupa propria-mi experienta, eu zic ca se mai schimba – nu total pe de-a-ntregul, dar poate fi -total!- pe ici – pe colo; asta SI daca undeva in bazele strafundului sufletului ceva e in rezonanta cu respectiva schimbare 😉

  Dar de regula e nevoie de ceva “cataclism” 😀 :)) pentru aceasta schimbare: un mare sut in fund, un accident, o boala…. 😉

 • bsgamanet
  Bertus

  Pe om îl schimbă doar lutul. În rest el doar se perfecționează, în bine sau în rău, în funcție de materialul din care e croit.

 • tzurca
  Gicu

  … daca vrei sa te casatoresti cu o persoana la care crezi ca tii cu adevarat, gandeste-te cat de mult te poti schimba tu, in primul rand… 😉

 • Iasmina – Romania
  Iasmina

  Păi eu tocmai asta încercăm să explic: dacă unul din parteneri vrea să-l schimbe pe celălalt, mai bine s-o lase baltă, că și-așa la tot pasul auzi numai de divorțuri.

  • tzurca
   Gicu

   Da, mai bine s-o lase balta, daca nu ii trece prin minte ca si el are de schimbat cate unele in propriul comportament, in propriul bagaj de cunostinte. Si aici iata ca apare un alt subiect posibil: “La ce varsta e potrivit sa te casatoresti?”

 • Iasmina – Romania
  Iasmina

  @Gicu: Dacă două persoane au de gând să se căsătorească, trebuie să se placă unul pe celălalt exact aşa cum sunt, nu să-şi dorească să se schimbe.

Leave a Reply