Târgul de toamnă de la Negreni

Negreni este o localitate situată între Oradea şi Cluj. Aici, de cinci secole încoace are loc, în fiecare an, “târgul de toamnă”, pe malul Crişului.

De mulţi ani am tot auzit da acestr târg, iar anul ăsta am participat şi noi, de vineri până duminică.

Nu mică mi-a fost uimirea când am văzut cât de mare e, de fapt acest târg. Anul ăsta cică au fost cam 30.000 de oameni. Şi e pe bune, chiar dacă vremea nu a ţinut cu noi (pentru că a plouat şi a fost frig).

Oricum, una mi-am imaginat eu că ar fi, şi cu totul altceva a fost.

Sincer, parcă eram în Ungaria. Cred că 50% din participanţii la târg erau maghiari, 40% romi, iar restul români şi alte “naţii”. Dar, una peste alta, a fost o experienţă de viaţă utilă şi chiar frumoasă din anumite unghiuri.

Târgului i se spune “de vechituri” sau “de antichităţi”. Ei bine, vechituri au fost cu nemiluita, antichităţi mai puţin…

Tot la a 5-a tarabă, era câte unu care vindea tablouri. Şi, ca să atragă cumpărătorii, mă gândesc, cum se practică oriunde, mai nou, printre tablourile cu peisaje, clădiri şi sfinţi, apărea şi câte un tablou “porno”, aşezat chiar în centrul “expoziţiei”.

În rest, “ţoale secănd” şi papuci purtaţi erau cu grămada, pentru toate buzunarele.

De mâncare nu am de ce să mă plâng. Pot spune că a fost ok.

Am băut şi o bere în “cortul secuilor”, unde de cânta şi se dansa (ungureşte), şi unde parcă ne-am întors în timp.

Singurul obiect care ne-a făcut cu ochiul şi pe care l-am şi achiziţionat a fost o oglindă care are un secol vechime şi e în stare foarte bună.

Ce m-a dezamăgit însă a fost faptul că nu erau coşuri de gunoi, şi toată lumea arunca pe jos orice. Şi încă ceva: toaletele ecologice, care erau vreo două în tot târgul, era coadă tot timpul şi erau atât de murdare, încât cu greu te abţineai să nu vomiţi.

Leave a Reply