July 13, 2020

Frica de dentist

Cele două mari frici ale mele sunt înălţimile şi dentiştii. Cu frica de înălţime nu ştiu dacă m-am născut, dar frica de dentist am dobândit-o pe la 8 ani, când un specimen de dentistă m-a torturat de-a dreptul, fără anestezie. Pe atunci nu se punea direct plomba, ci se punea întâi un tratament, şi după două săptămâni plomba definitivă. Vă daţi seama că nu am mai vrut să merg la nici o plombă..

Aşa că mi-au căutat alt dentist. Mai blând… dar degeaba, că frica aia nu mi-a putut-o scoate nimeni. Şi mă gândeam şi mă întrebam de ce la noi nu se practică sedarea? Am căutat pe internet şi ce am găsit a fost clinica Dent Estet pentru copii, unde se utilizează:

  • inhalarea de gaz, care este un tip de sedare conştientă recomandată atunci când copilul este doar uşor neliniştit şi tensionat. Realizată cu ajutorul aparatului special MASTER FLUX, presupune inhalarea unei combinaţii de protoxid de azot şi oxigen numit gaz ilariant cunoscut şi sub denumirea de FUNNY GAS, un gaz analgezic uşor.
  • Analgo – sedarea, care este un tip de sedare care se realizează prin injectarea intravenoasă a unei substanţe calmante şi se recomandă copiilor care prezintă un nivel ridicat de anxietate faţă de tratamentul dentar. Poate fi utilizată doar de către specialişti anestezişti sau chirurgi oromaxilofaciali care au o atestare specială.  Analgo-sedarea este mai profunda decât inhalarea de gaz ilariant.

Ok, dar pentru adulţi? Eu aş da orice să adorm când mă pun în scaunul dentistului, şi să nu-i aud freza aia enervantă, şi să mă trezesc după ce a terminat de lucrat…

Cică la americani se pracă anestezia generală, este foarte des întâlnită în clinicile stomatologice pentru copii, în special datorită faptului că este considerată cea mai sigură  anestezie, care permite medicului stomatolog sa rezolve toate problemele dentare ale copilului într-o singura vizită.

Aşa cred că a păţit David, care este celebru pe YouTube:

Sursa pozei

 

Comments

  1. Fff tare articolul si mai ales video :)))parca m-am vazut pe mine dupa anestezia pt operatia de apendicita :)):)) cate prostiiiii am mai vb shi eu :))))))Cat despre dentist si eu am cazut de mica pe mana unor macelari…abia dupa nastere nevoita fiind am trecut peste frica si am avut parte si de 2 drii f ok si finuti!

  2. Şi eu am vorbit prostii după prima operaţie de cezariană. :))

  3. Mie imi este frica si acum, cu toate ca merg de ani de zile la dentist si ar fi trebuit sa ma obisnuiesc.

Leave a Reply