De ce fac românii aşa puţini copii?

Peste tot se spune şi se scrie că rata natalităţii scade constant în România, şi toţi se întreabă de ce.

Păi vă spun eu de ce: deoarece şi costurile pentru a creşte un copil cresc constant. Am spus doar pentru a-l creşte, de educaţie nici nu mai vorbesc.

Eu văd cât costă pe lună să întreţii un copil şi mă îngrozesc: oare cum se descurcă alţii, care sunt simplii muncitori şi au salariul de 700 de lei le lună?

Numai ca să aduci pe lume un copil costă enorm, la noi: în fiecare lună ecograf, naşterea, care costă cam cât câştigi în câteva luni (asta dacă vrei să te asiguri că vrei să naşti în condiţii cât de cât umane), plus toate cele necesare unui nou-născut: de la hăinuţe, la pătuţ, cărucior, biberoane etc.

Apoi urmează costurile lunare: scutece, şerveţele umede, lapte praf, hăinuţe (că, să nu uităm că creşte). Urmează apoi  premergătorul, scaunul de masă, tricicleta, alt pătuţ, că în celălalt nu mai încape etc.

Când face 2 anişori, mama trebuie să meargă la lucru. Noi sistem de creşe nu avem, aşa că, dacă nu sunt bunici (ca în cazul meu), trebuie să îţi angajezi bonă, căreia îi dai 70% din salariul tău.

Apoi urmează grădiniţa, care dacă e de stat (cu 25 de copii în grupă şi o educatoare) nici nu o frecventează cum trebuie, ţi se îmbolnăveşte tot anul, şi nici nu rămâne cu nimic. Bona oricum trebuie încă ţinută că copilul trebuie dus şi adus de la grădi, plus că două zile merge, o săptămână stă acasă pe tratament (care costă în jur de 100 lei tura, că nu toate medicamentele sunt compensate). Dacă merge la grădiniţă privată, unde sunt cam 10 copii în grupă, nu se îmbolnăveşte la fel de des şi învaţă mult mai multe, dar costă (cel puţin 700 de lei pe lună).

E un lux să faci un copil în ziua de azi, la noi.  Dacă îl faci şi pe al doilea nu mai zic. Asta dacă vrei să îi creşti şi să îi educi ok.

Leave a Reply