Jocul de ţurcă

Vă spuneam că, la întâlnirea cu foştii colegi de clasă a soţului meu, a doua zi a avut loc o ieşire la iarbă verde. Şi ştiţi ce au făcut toată ziua? Au jucat ţurcă, un joc pe care îl jucau când erau copii, şi, cu ajutorul căruia au devenit din nou copii, pentru o zi.

Mai nou, în Sighet se promovează acest joc, care, după mine, e foarte tare… În Banat, de unde sunt eu, nu se juca. Cel puţin eu nu am auzit de el.

Regulamentul jocului îl găsiţi aici.

Oricum, m-am băgat şi eu atunci în joc şi mi-a plăcut foarte mult, mai ales că îl pot juca şi cei care sunt mai puţin în formă, sau sedentarii, ca şi mine. Chiar te face să uiţi de toate şi te trimite în lumea copilăriei…

Nu ştiu dacă datorită jocului sau datorită foştilor colegi ai soţului, care sunt nişte oameni minunaţi, eu m-am simţit de parcă şi eu am fost de-a lor, iar ţurca mi-a rămas în suflet.

Am înţeles că băieţii din Sighet vor să facă din ţurcă un sport naţional. Există chiar şi un campionat de ţurcă, care este în desfăşurare.

Eu le urez baftă, şi sper să reuşească să urnească cât de mulţi tineri din faţa calculatoarelor şi să-i aducă pe teren.

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

1 Comment

  1. Multumim,
    Ne pare foarte bine ca ati petrecut momente frumoase la Sighet si in compania acestui joc traditional si viitor sport national. Suntem incantati cand ecourile actiunilor noastre se aud atat de departe (de fapt: ce mica-i lumea!) si prindem mai multa incredere si curaj ca vom reusi sa-i facem pe tinerii de azi sa practice acest sport.
    Cu cele mai bune ganduri.

1 Trackback / Pingback

  1. Maramureșeni, haideți la țurcă! | MameBune.ro

Leave a Reply