Taxiurile de la noi

Am tot vrut să abordez subiectul ăsta, şi uite că i-a venit vremea. Eu nu am maşină, şi de obicei sunt doar şofer de nevoie. Cunosc toate drumurile de întoarcere, când soţul meu vrea să se simtă bine şi ia ceva la bord. Şi, prin oraş, când sunt în criză de timp (mai tot timpul) şi trebuie să ajung undeva, sun la o companie de taxi.

De obicei eu sunt fidelă în orice situaţie. Numai dacă sunt foarte dezamăgită de cineva sau ceva plec sau schimb. Şi vreau să vă spun că am cam schimbat toate companiile de taxi la care sunam. Aş schimba-o şi pe ultima, la care sun acum, dar n-am cu cine. Deci vă daţi seama prin câte dezamăgiri am trecut.

Nu ştiu ce anume i se cere în alte ţări unui şofer când merge să se angajeze ca taximetrist, dar la noi cred că nu i se cere nimic. Nici măcar ani de experienţă (mai văd şi câte un puşti de 19 ani). De multe ori, când merg cu câte unul mă întreb dacă are permis, că nu respectă o grămadă de reguli de circulaţie. Dar măcar dacă li s-ar cere să se spele. Că ţi se strâmbă nasul când urci în câte o maşină care duhneşte a transpiraţie.

Am nimerit odată un moş cretin care, din cine ştie ce motive, era nervos. Pe lângă că înjura în trafic şi conducea aiurea, când l-am plătit, i-am dat şi vreo 3 fise de 50 de bani. Ăsta i-a luat şi a dat cu ei, zicând: “Ce naiba să fac eu cu ăştia?” Normal că i-am zis câteva, printre care să stea acasă dacă nu e în stare să mai facă faţă, şi când m-am dat jos am sunat şi i-am spus dispecerei cum s-a comportat angajatul lor cu clienţii. Mi-a zis că, altădată când sun la ei să cer cu oricare, în afară de numărul x şi şi-a cerut scuze. Dar de sunat, eu n-am mai sunat la ei. Dacă nu ştiu să-şi selecteze angajaţii, eu ce să le fac?

Mai merg câteodată cu fiică-mea în oraş şi, când urc în spate, constat că nu are centură de siguranţă. Păi taxiurile ar trebui chiar să aibă şi scăunel pentru copii. Şi se mai miră când îl întreb de ce nu are centură. Pun ceva huse pe scaunele din spate, care acoperă şi centura, şichestia în care se introduce.

Oricum, noi suntem de vină. Cum e cererea, aşa e şi oferta. De multe ori, câte o staţie e plină de taxiuri. Şi oamenii, în loc să intre în taxiurile OK, care au condiţii, climă etc, ei intră în cele mai jegoase şi mai jafuri, şi plătesc la fel. Păi atunci? Cine e de vină?

Acum mă gândesc că, de-acum înainte, şi când o să sun, o să cer o maşină OK, cu centuri de siguranţă şi climă. Poate dacă am face toţi aşa, încet ar dispărea şi taxiurile nashpa, şi taximetriştiicare nu sunt taximetrişti.

3 Comments

  • la cluj exista mai multe firme. pana acum cea mai serioasa cu regulament strict sunt cei de la Nova si pe locul 2 Terra fan. Daca vi la cluj nu recomand diesel ,daniel de silver , clima si comfort sau care mai sunt…. si la Nova am nimerit pe unu de mi-a venit sa-l strang de gat . norocul lui ca a scapat intreg : era cu copilul . O seara placuta

  • eram cu copilu eu nu el 😀

  • Iasmina – Romania
    Iasmina

    În Baia Mare cât de cât ok sunt cei de la Usi, dar nu cum ar trebui să fie. Încă nu a apărut o firmă serioasă care să fie un exemplu. Dar sper să intre lucrurile în normal și la noi cât de curând…

Leave a Reply