Dacă eşti bun, eşti luat de prost

Întotdeauna se întâmplă aşa: dacă eşti o.k. cu cineva şi îţi deschizi sufletul şi ţi-l pui pe tavă, eşti luat de fraier.

Fie că e vorba de colegi, angajaţi, rude sau persoane străine, dacă le dai un deget îţi iau toată mâna. O vorbă înţeleaptă spune să nu ajuţi pe cineva numai dacă se pune în genunchi şi-ţi cere să o faci. Şi câtă dreptate are… Dacă ajuţi pe cineva că aşa ţi se pare ţie, că ar avea nevoie de ajutor, mai târziu o să-ţi reproşeze că, de fapt, el atunci nu a avut nevoie să te bagi tu, şi că era mai bine dacă nu o făceai.

Mie nu o dată mi s-a întâmplat să mă comport frumos cu o persoană, să-i ofer încrederea şi tot ce am mai bun, şi respectiva m-a crezut naivă, proastă sau inocentă şi a profitat până în pânzele albe… Că dacă nu eşti şmecher, cică eşti prost.

Şi unui copil, dacă-i dai prea multă atenţie sau dacă-i cumperi cadouri nemeritate, şi-o ia în cap. Trebuie să facă câte ceva pentru fiecare lucru pe care şi-l doreşte. Pentru că de mici învaţă să fie nesimţiţi, din cauza părinţilor. Vrei o păpuşă Barbie? Adună-ţi jucăriile în fiecare zi şi mai vorbim… Că dacă primesc ceva foarte uşor, aşa aşteaptă şi când devin adulţi: să meargă la servici, să-şi primească banii, dar să frece menta, că doar nu merg la servici să lucreze, nuuu?

Mai aud pe câte unii că îşi învaţă copiii de mici să fie şmecheri, să păcălească pe toată lumea. Nici aşa nu e o.k. Copilul trebuie învăţat doar să aibă grijă la oameni, că nu în toţi poţi să te încrezi. Şi să trasezi anumite limite, pentru că, cu anumite persoane e bine să vorbeşti doar “ce scriu ziarele”, că de nu, a doua zi toată lumea ştie tot despre tine.

Mie nu mi-a spus nimeni toate astea, şi a trebuit să le învăţ pe propria-mi piele. Sau poate mi le-a spus, dar nu m-a învăţat. Pentru că îmi amintesc că-mi tot spunea bunică-mea: “Fii prieten numai cu familia ta!” sau:”Inima ta e o carte. Nimănui să o citească/ Niciodată să n-o dai!” Dar eu mă gândeam: “Daaa, sigur! Nu vrea să am prietene, sau vrea să mă tragă de limbă, cine ştie?”

Asta nu înseamnă să nu fii o.k. cu cine merită, adică cu oamenii simţiţi, chiar dacă mai greu dai de câte unul, pentru că nesimţirea şi tupeul jegos sunt pe toate gardurile la fel ca lupii parşivi îmbrăcaţi în piei de oaie…

Aşa că fiţi foarte atenţi la tot ce spuneţi şi cui spuneţi, şi nu oferiţi prea mult cui nu merită, pentru că timpul şi energia sunt prea preţioase. Cântăriţi la gram orice oferiţi!

Leave a Reply