Oameni…

E ora 15… Un copil doarme, iar calălalt se uită plictisit la ce fac eu. Şi eu sunt plictisită acum… Nu ştiu ce să vă scriu, dar vreau să vă spun ceva… ceva de bine, ceva frumos, ceva pozitiv, care să vă facă să zâmbiţi şi, poate să vă simţiţi bine. Dar ce? Sper ca, în timp ce scriu să-mi vină vreo idee.

Mă gândeam la cuvântul “oameni”. Câtă varietate ascunde… Şi câte categorii… oameni buni, oameni răi, oameni sociabili, oameni singuri, oameni credincioşi, oameni veseli sau trişti, oameni nebuni, oameni bolnavi, oameni sănătoşi, oameni …

Unii (bărbaţi, bineînţeles) susţin că femeile nu sunt oameni. De ce? Eu mă simt om. Spun că Dumnezeu a făcut întâi omul, apoi femeia… Şi că femeia e om numai dacă e însărcinată şi poartă un băiat în ea.

Într-adevăr, în Banat, la bărbaţi li se spune oameni, iar la femei muieri. Am fost când eram mai mică la o înmormântare cu bunică-mea. Murise o vecină. Era plin de babe la priveghi, când a venit o rudă de-a moartei, a sărutat crucea de pe piept, cum e obiceiul, şi a spus cu regret: “A fost un om de excepţie”. Nu pot să vă explic ce revoltete erau babele “Auzi, tu, a făcut-o om…” Pe unele le-a şi umflat râsul, dar şi pe mine când le-am văzut reacţia.

Astăzi, oricum, dacă mergi pe stradă, uneori e greu să -ţi dai seama dacă un tânăr e băiat sau fată. Nu ştiu cine naiba le inventează hainele, dar zici că-s femei: roz cu mov, cu bulinuţe şi floricele.. Şi mai au şi nişte mişcări feminine de numa. Nişte finuţi şi sensibili… Iar femeile, să nu mai zic. Rar vezi pe câte una în fustă sau rochie.

Şi ca să vă zic şi ceva funny: bărbaţii zic: “muierea mea” la soţie, care, cică vine de la m_ _ e  rea.

În italiană, la soţie i se spune “molie”. Şi la noi, tot “molii” le spun bărbaţii soţiilor, dar fără să audă ele.

E ciudat cum se schimbă statutul femeii: când e iubită e “căprioară”, iar când devine soţie se transformă în pitbull… Dar şi al bărbatului se schimbă, staţi liniştiţi. Îi tot  creşte valoarea:  mai întâi e puişor, apoi porc, după care devine bou.

Oricum se spune că femeia are nevoie de câteva animale în viaţa ei: un jaguar în garaj, un armăsar în pat, lei în portofel, dar şi un bou care să-i facă toate plăcerile.

Şi mi-am mai amintit ceva: cică femeile sunt de trei feluri: copilăroase (tot ce prind bagă-n gură), sportive (sar dintr-una-n alta) şi credincioase (o fac dumnezeieşte).

Noah, că ne-am binedispus până la urmă…

3 Comments

Leave a Reply