Citate…

Astăzi vreau să vă scriu câteva citate care mi- au rămas în minte…
Primul îl rețin din ” Cel mai iubit dintre pământeni” de Marin Preda, care, la rândul lui l- a citat pe Platon: ” Dacă moartea ar fi sfârșitul a tot, cei mai în avantaj ar fi ticăloșii, fiindcă numai o lespede pe mormânt i-ar izbăvi și de trup și de suflet, și dezbaterea s-ar încheia astfel pentru totdeauna.”

Al doilea citat este din filmul “Il Padrino”, și l-am văzut pe un poster într-un restaurant. Zice așa:
” I spent whole my life trying not to be careless. Women and children can be careless, but not men.”
Adică: “Mi – am petrecut toată viața încercând să nu fiu fără griji. Femeile și copiii pot fi fără griji, dar nu bărbații.”

Alt citat reflectă și realitatea zilelor noastre, chiar dacă a fost scris în secol 18, de Antoine Barnave, un om politic francez:
“Importanța! Domnule, oare nu înseamnă nimic? Respectul proștilor, uluirea copiilor,invidia bogaților, disprețul celui înțelept.”
Cam prin asta se reflectă, din păcate, și în ziua de azi “importanța” unei persoane.

Și, totuși, nu mă pot abține să nu mai citez ceva: e din “Roșu și negru”, al lui Stendhal. E vorba despre gândirea unuia care era dornic de a obține puterea într-un anume oraș, și a cărui gândire o mai putem regăsi și astăzi tot la același gen de persoane:
“Domnul Valenod spusese oarecum băcanilor din ținut: dați- mi doi dintre voi, dar să fie cei mai proști; oamenilor legii le spusese: arătați- mi doi dintre voi care sunt cei mai ignoranți; medicilor le spusese: “alegeți doi dintre voi, dar pe cei mai șarlatani. După ce îi adunase pe cei mai nerușinați din fiecare meserie, le spusese: să domnim împreună!”

Ce ziceți?

2 Replies to “Citate…”

Leave a Reply Cancel reply