Rețetă: Musaca de vinete

Ieri dimineață mi-a venit „strălucita” idee de a pregăti o musaca de vinete, că și așa de mult am plănuit să fac, dar am tot amânat din cauza timpului necesar preparării, dar mai ales datorită faptului că am mai gătit o dată acest fel de mâncare și am fost dezamăgită de faptul că a ieșit prea uleioasă, dat fiind că aproape toate ingredientele trebuie prăjite în prealabil în ulei. Așa se face că de data aceasta mi-am tot stors creierii gândindu-mă cum să procedez să nu mai rețină atâta ulei: m-am gândit să nu mai prăjesc vinetele, să prăjesc doar o parte din ele, să le prăjesc întregi pe aragaz, ca pentru vinetele cu maioneză etc. Faptul că am îndrăznit să postez rețeta pe blog denotă faptul că „eforturile” (mai mult la nivel cognitiv) mi-au fost încununate de succes :).

Ingrediente:

aproximativ un kilogram de vinete

300-400 g de carne tocată de porc fără grăsime (eu doar atât am folosit deoarece nu-mi place ca gustul de carne să fie predominant)

o ceapă mai mare

jumătate de ardei

două, trei roșii

300 g smântână

2 ouă

100 g cașcaval ras

ulei

făină, pesmet

oregano, cimbru, piper, secretul gustului cu gust de legume, sare

o rolă de șervețele de bucătărie :).

Se curăță vinetele de coajă, se sărează pe ambele părți și apoi se lasă să iasă apa din ele. Între timp se toacă carnea (eu nu prea mai cumpăr carne tocată deoarece conține mai multă grăsime și piele decât carne, așa că prefer să o toc la robot), ceapa, ardeiul și o roșie. Toate se pot toca pe rând la robot. Prima oară se pun în tigaie la călit în puțin ulei, ceapa și ardeiul. Se lasă un, minut, două și se adaugă și carnea tocată, iar după ce se rumenește un pic se adaugă și roșia tocată mărunt de tot. Se mai lasă vreo două, trei minute, apoi se adaugă un pic de apă, secretul gustului, oregano și cimbru. Se amestecă din când în când, până când scade apa. La sfârșit se mai adaugă sare, dacă este nevoie și piper.

 

Vinetele se scurg de apă, după care se dau prin făină și se prăjesc în ulei. Se scot pe o farfurie, straturile fiind separate între ele de șervețele (cât de multe ). Este foarte important să le scurgeți cât mai bine de ulei.

 

 

 

Eu după ce le-am terminat de prăjit, le-am și tamponat ușor cu un șervețel, ca să fie cât mai puțin uleioase.

 

 

 

 

Într-un vas termorezistent așezați un strat de vinete, peste care presărați piper și un pic de pesmet (acesta va mai absorbi din uleiul rămas în vinete), un strat de carne tocată și un strat subțire de smântână, din nou un strat de vinete, presărat cu sare și pesmet,unul de carne tocată, smântână și tot așa. Terminați că un strat de vinete. Deasupra puneți feliuțe cât mai subțiri de roșii.

Ouăle se bat cu smântâna rămasă și cu un pic de sare și piper, iar apoi se toarnă peste vinete. Deasupra se rade cașcavalul, după care se bagă la cuptor până când prinde o crustă aurie.

Dacă v-au ținut nervii să duceți rețeta la bun sfârșit, vă doresc Poftă Bună! 🙂

 

Leave a Reply Cancel reply