Plăcerea de a mânca

Există banala înrebare: “Mănânci ca să trăieşti, sau trăieşti ca să mănânci?” Păi e logic că mănânci ca să trăieşti, că altfel ai muri. Dar pentru mine, puţine sunt plăcerile care concurează cu plăcerea de a mânca. Una ar fi plăcerea de a sta la masă. Dacă plăcerea de a mânca cere foame, sau măcar poftă de mâncare, a doua cere o mâncare bunicică, un vin bun, comeseni plăcuţi, şi timp berechet. O altă plăcere de-a mea este de a bea cafea. Se zice că primul arbore de cafea a fost descoperit în Arabia de către un păstor care a văzut că turma sa era din cale-afară de neastâmpărată şi jucăuşă după ce mânca boabe din arbustul cu pricina.
Dar să ne întoarcem la mâncare. Noi, românii, avem o vorbă care conţine mult adevăr: „Dragostea trece prin stomac”.
Citeam acum din „Fiziologia gustului”, de Brillant-Savarin, şi am găsit ceva ce mi-a plăcut, şi care merită scris.
El susţine că doi soţi, dacă sunt gurmanzi, au o căsnicie mai fericită, pentru că au măcar o dată în zi un prilej plăcut de întâlnire şi, totodată de conversaţie.
Fericirea de care avem parte în viaţă atâtnă, în mare măsură, de felul în care se desfăşoară zilnic mesele.
Şi vă spun cinstit că aşa e. Recunosc că sunt gurmandă, la fel ca şi soţul meu. Şi cerd că, la bătrâneţe, după ce ai vreo 50 de ani de căsnicie, şi nu te mai poţi bucura de alte plăceri cu soţul tău, rămâne plăcerea de a mânca înpreună.
Iată şi definiţia gurmanderiei: „Gurmanderia este preferinţa pasionată, raţională şi intrată în obişnuinţă pentru tot ceea ce face plăcere gustului.” Ea nu trebuie confundată cu lăcomia şi este duşmana exceselor. Şi cică gurmanderia e molipsitoare. Nu vi s-a întâmplat să vedeţi pe cineva mâncând cu o plăcerenebuna şi să vi se transmită?
Se mai spune că femeile sunt gurmande. Înclinarea sexului frumos către gurmanderie are ceva ce ţine de instinct, deoarece gurmanderia prieşte frumuseţii.
Gustul, aşa cum îl avem de la natură, este cel mai darnic în bucurii. Plăcerea de a mânca nu e niciodată urmată de oboseală, şi o putem simţi de câteva ori pe zi.
Cred că plăcerea gustului e unul dintre cele mai frumoase daruri de la Dumnezeu.

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

Be the first to comment

Leave a Reply