May 21, 2018

Reteta: Soia felii cu cartofi la cuptor

Sunt pareri pro si contra consumului de soia texturata, se gaseste in magazine sub diverse forme: felii, cuburi sau granule. Eu, din cand in cand mai gatesc, fiicei mele ii place foarte mult, dar ma uit sa scrie pe pachet ca nu este modificata genetic. Probabil ca foarte sanatoasa nu e, din moment ce e supusa anumitor procese pentru a o aduce la forma finala, dar de doua ori pe an, cat fac eu soia, nu cred ca face rau. 🙂

In urma cu mult timp am postat reteta de soia felii cu legume. Acum am facut o combinatie mai “dura”, friptura de soia cu cartofi la cuptor, la care am adaugat mujdei de usturoi si salata de varza.

Nu stiu cati ati incercat sa gatiti vreodata soia texturata, dar, pe langa faptul ca e destul de gustoasa, e si foarte ieftina (in jur de 2 lei un pachet), si contine proteine care, in perioadele de post, le pot inlocui pe cele din carne/oua/lactate.

Pentru 4 portii aveți nevoie de:

  • 2 pachete de soia felii
  • 1 kg de cartofi
  • 3 morcovi
  • o ceapa
  • 1 varza mica
  • 5 căței de usturoi
  • oregano
  • sare, piper, boia sau/si chilli
  • ulei de măsline
  • optional – vegeta

Mai intai se spala bine-bine cartofii. Eu de o vreme nu-i mai curat cand ii fac la cuptor, ci ii pun cu tot cu coaja, sunt mai gustosi asa. Se taie cartofii sferturi, pe lungime, mocovii se taie rondele si ceapa julienne, se condimenteaza cu sare, piper, oregano si putina boia sau chilli si se pun la cuptor, la temperatura mare. Din ceapa nu va mai ramane nimic, se topeste si da gust cartofilor.

Apoi se pune apă la fiert, cu sare și, daca doriti, vegeta. Când fierbe, adăugați feliile de soia într-o si ăsați să fiarbă conform instrucțiunilor de pe pachet.

Apoi pregătiți o tigaie în care puneți puțin ulei de măsline. Scoateți soia, o lăsați să se scurgă de apă (puteți folosi o strecuratoare si sa presati feliile sau niște șervețele de bucătărie pentru a absorbi apa), apoi o condimentați cu sare, piper și boia. Când uleiul este încins, asezati frliile în tigaie si le  prăjiti până devin rumene.

Din cățeii de usturoi se face un mujdei, la care eu am adaugat oregano. Si salata de varza e completarea perfecta la aceasta combinatie.

Poftă bună!

Leave a Reply