September 19, 2018

Reteta: Pizza vegetariana sau de post facuta acasa

Pana nu demult, nu aveam o parere prea buna despre pizza vegetariana, dar dupa ce am indraznit sa fac prima data, mi-am dat seama ca poate fi delicioasa, si facuta acasa iese mai buna decat cea de la restaurant.

Reteta clasica de pizza facuta acasa o gasiti aici, iar acum o vom adapta, si o vom face vegetariana sau, dupa preferinte sau perioada a anului, de post.

Eu va garantez ca daca o veti face conform retetei, va iesi mai buna decat pizza normala. 🙂

This slideshow requires JavaScript.

Aveti nevoie de:

  • pentru aluat/blat:
    • 800 grame făină
    • 1 plic de drojdie uscata
    • o linguriţă de zahăr
    • 450 ml apă uşor călduţă
    • 2 linguriţe de sare
    • 3 linguri de ulei de măsline
  • pentru sos:
    • o caserola de 500 grame de rosii cherry sau 4 rosii mari
    • 100 ml sos de roşii
    • 3 căţei de usturoi
    • ulei de măsline
    • sare
    • piper
    • oregano – o lingura mare
  • deasupra se pune:
    • sosul de rosii
    • cascaval vegan/mozzarela vegana – se gaseste si in Cora, dar nu e gata data pe razatoare, ci felii, e facuta din migdale
    • dovlecei taiati felii subtiri
    • vinete taiate rondele subtiri
    • ciuperci
    • masline
    • salam vegan – se gaseste in unele supermarketuri si magazine naturiste, sunt diverse sortimente – unele doar din soia, altele – cum e cel pe care l-am folosit eu – din grau boabe, soia boabe, orz decojit, fulgi de ovaz, boia si ulei vegetal
    • ardei iute sau ardei normal
    • se mai pot pune tot felul de alte ingrediente, dupa gustul fiecaruia: porumb, fasole boabe, ceapa etc.

This slideshow requires JavaScript.

Pentru aluat, sa pune intr-un vas mare faina (cele 800 grame), sarea si apoi maiaua (compoziţia cu drojdie), care se face astfel: se amestecă drojdia cu zahărul şi cu 50 ml de apă călduţă.  Se framanta bine, pana cand aluatul nu se mai lipeste nici de vas, nici de mana. Dureaza ca 20 de minute framantatul, dar se merita, va asigur. 😉

Apoi sa acopera cu un prosop si se lasa la dospit cam 1 ora, timp in care facem sosul.

This slideshow requires JavaScript.

Se pune uleiul la încins, apoi se pun căţeii de usturoi, tocaţi mărunt. Se lasă doar puţin, să nu prindă culoare maronie, apoi se adaugă roşiile tocate mărunt. Se lasă cam 5 minute pe foc, după care se adaugă sosul de roşii, sare, piper şi oregano, se amestecă şi se mai lasă 5 minute.

Aluatul crescut se împarte în 5 părţi egale daca vreti sa fie blatul mai subtire, sau in 4, daca vreti sa fie mai gros, apoi se ia fiecare parte, pe rând, şi, făcând o formă rotundă, se întinde cu sucitorul până ajunge la dimensiunea tăvii.

Eu am cumpărat o tavă rotundă, special pentru pizza, tot din Cora, are niste gaurele pe fund. Am uns tava cu puţin ulei de măsline, apoi am tapetat-o cu făină.

Sosul de roşii se pune peste blatul de pizza pe care l-aţi pus deja pe tavă, apoi se presara un strat subtire de branza, asta ca sa se prinda ingredientele de blat.

Se pun apoi ingredientele dorite, dupa care deasupra se mai pune inca un strat de cascaval sau mozarella vegana.

Se încălzeşte în prealabil cuptorul la temperatura maximă, se introduce tava cu pizza, se lasă cam 10 minute, până se face deasupra o crustă galbena, apoi se scoate, se pune pe o farfurie mare şi rotundă, se taie cu “cuţitul” rotativ special pentru tăiat pizza sau, dupa cum puteti vedea in poza, cu o foarfeca speciala pentru taiat pizza.

Pofta buna! 🙂

Leave a Reply