September 19, 2018

Cartofi in coaja la cuptor cu crema de branza

Recent am descoperit ce gust deosebit pot avea cartofii la cuptor daca, in loc sa-i cureti de coaja, ii speli bine-bine, ii tai in doua, pe lungime, si ii bagi la cuptor asa.

Fiind meritul unui prieten, i-am denumit “cartofi à la V”.

Azi am incercat combinatia asta de cartofi, cu crema de branza tartinabila, preparata in casa si cu o salata de legume. Mi-a placut atat de mult, incat am zis ca e pacat sa nu o impartasesc. E o reteta “light”, rapid si usor de preparat si gustoasa totodata.

Cartofii contin in jur de 80% apa, amidon,proteine, vitamine (B1, B6, C si K), lipide, saruri minerale, si, daca nu este preparat cu grasime, cartoful nu ingrasa. Prin urmare, I-am bagat la cuptor pe o foaie de copt, fara pic de ulei sau alta grasime.

Asadar, aveti nevoie de:

  • cartofi – eu am avut rosii. Se zice ca cei rosii sunt buni pentru copt si prajit, deoarece isi pastreaza bine forma, dar sunt foarte buni si cei albi, cei movi sunt excelenti, si la fel de buni sunt si cartofii dulci, gatiti in acelasi mod
  • branza dulce de vaca  – 500 g
  • smantana – 100 g
  • unt – 50 g
  • oregano pentru cartofi
  • marar – pentru crema de branza (e de preferat cel proaspat, eu am avut doar uscat)
  • ceapa verde – tot pentru crema de branza. Eu nu am avut in casa, deci am preparat-o fara ceapa 🙂
  • sare

Cartofii se spala foarte bine (eu am folosit un burete de vase nou si i-am frecat bine, sa nu ramana impuritati pe coaja). Apoi se taie in 2 pe lungime, ca sa poata fi intinsa crema de branza pe o suprafata cat de mare si se baga la cuptor, pe o foaie de copt, dupa ce au fost in prealabil  condimentati cu sare si oregano.

Cuptorul se preincalzeste, la temperatura maxima.

Intre timp se prepara crema de branza, amestecand branza cu smantana, untul si mararul, plus ceapa verde, tocata marunt.

Cartofii se tin la cuptor in jur de 40 de minute, pana se face o crusta deasupra.

Noi i-am servit cu o salata asortata, de rosii cu castraveti, ridichi si ceapa.

Pofta buna! 🙂

 

 

Trackbacks

  1. […] data trecuta v-am impartasit reteta de cartofi in coaja la cuptor, reteta fiind adaptata dupa a unui prieten si denumita de mine “Cartofi à la V”, acum […]

Leave a Reply