October 23, 2017

Reteta: Cea mai buna prajitura cu mere

prajitura-mereE o reteta pe care o am de la maica-mea, care, la randul ei, a luat-o de la o colega si a personalizat-o (adica a imbunatatit-o). E, la ora actuala, prajitura mea preferata.Se face destul de usor. Nu numai ca e buna la gust, dar e si aspectuasa, si iese o tava mare.

Aveti nevoie de:

Pentru blat:

  • aproximativ 1,5 kg de mere
  • 12 oua
  • 12 linguri de zahar
  • 12 linguri de faina
  • 1 plic de praf de copt
  • o lingura de cacao
  • o cana de sirop cu de esenta de rom, apa si o lingura de zahar

Pentru crema:

  • o margarina rama
  • 2 plicuri de budinca de vanilie
  • 1/2 litri lapte
  • o cana de zahar (in budinca)
  • jumatate de esenta de rom

Glazura (la rece):

  • 3 linguri de cacao
  • 3 linguri de zahar pudra
  • 2 linguri de apa fierbinte
  • 2 linguri de ulei

Se curata merele,  se  taie felii (sferturi) si se aranjeaza in tava unsa cu putina margarina si tapetata cu faina, o felie langa cealalta. Tava trebuie neaparat sa fie inalta. mere-feii-prajituraApoi se separa galbenusurile de albusuri si se bat albusurile spuma, pana compozitia devine atat de tare, incat, daca intorci castronul, nu cade. Se pune apoi zaharul, mixand incontinuu. Scoatem apoi mixerul si folosim lingura de lemn. Se pun galbenusurile si se amesteca cu lingura, pana se omogenizeaza. Apoi se pune si faina, cate o lingura, amestecand pana se incorporeaza. Se pune la final praful de copt. mere-pandispanCompozitia se toarna in tava, peste mere, lasand o treime in bol. Aceasta se amesteca cu o lingura de cacao si se toarna deasupra compozitiei fara cacao, in tava. pandispan-cacaoSe da la cuptor, la foc mediu, timp de aprox.15-18 minute, verificand cu o scobitoare daca e copt. Intre timp se face crema. Se prepara budinca astfel: se pune la fiert jumatate de litru de lapte, pastrand 50 ml care se amesteca cu praful de la cele 2 budinci de vanilie si cu cana de zahar, iar cand fierbe laptele, se toarna peste, amestecand pana se ingroasa tare. crema-margarinaSeparat se “freaca” margarina Rama, care a fost lasata la temperatura camerei, pana devine moale. Cand se raceste budinca, se amesteca cu margarina, pana se omogenizeaza. Apoi se pune in ea jumatate dintr-o esenta de rom, cealalta jumatate pastrandu-se pentru siropul pentru blat. Blatul se scoate de la cuptor, se rastoarna cu atentie, sa nu se rupa, astfel incat merele sa fie deasupra. blat-merepandispan Se lasa sa se raceasca si apoi se insiropeaza cu o cana cu apa, jumatate din esenta de rom si o lingura de zahar. sirop-romPeste blat se intinde uniform crema. crema-prajitura-mere Deasupra se intinde un strat de glazura care se prepara astfel: 3 linguri de cacao, 3 linguri de zahar pudra, 2 linguri de apa fierbinte si 2 linguri de ulei. prajitura-mere-intregiSe amesteca toate bine inainte de a se intinde peste crema. prajitura-mere-pandispanSi e gata prajitura. 🙂 Pofta buna!

Leave a Reply